Természeti katasztrófák: a legdrágább évtized volt a mostani
2020.01.27

Természeti katasztrófák tekintetében a legdrágább évtized volt a 2010-2019 közötti – állítja legfrissebb jelentésében a világ egyik vezető kockázatkezelési, biztosítási és viszontbiztosítási vállalata, az Aon.

A jelentés szerint 2019 természeti katasztrófái pénzügyi költségek tekintetében kezelhető méretűek voltak, azonban humanitárius szempontból óriási hatást gyakoroltak. A több mint 400 természeti katasztrófa együttesen mintegy 232 milliárd dollár gazdasági kárt okozott, amely 3%-kal alacsonyabb az évszázadra jellemző átlagtól. A károkból mintegy 71 milliárd dollárnyit fedeztek biztosítások, ami ugyanakkor 6%-kal magasabb, mint a 21. század átlaga. A gazdasági károknak tehát mintegy 69%-át fedezték biztosítások 2019-ben, ami 2000 óta az ötödik legalacsonyabb arány. A biztosított károk 51%-a az Egyesült Államokban keletkezett.

A 12 hónap alatt összesen 41 olyan természeti katasztrófa történt, amely egymilliárd dollárnál is nagyobb gazdasági kárt okozott, és 12 olyan, aminél a biztosított károk nagysága meghaladta az egymilliárd dollárt. Utóbbiak közé tartozott a Hagibis tájfun, és a Faxai tájfun, melyek Japánban okoztak hatalmas károkat azáltal, hogy rendkívül urbanizált területeken söpörtek végig.

A legnagyobb veszteséget okozó káresemények az esőzéseket követő árvizek voltak, melyek együttesen globálisan 82 milliárd dollárnyi kárt okoztak. Ezt követik a trópusi ciklonok, 68 milliárd dollárral.

2019 volt a második legmelegebb év a szárazföldi és az óceánok hőmérséklete szempontjából is 1851 óta. A rekord meleget, 46 Celsius fokot mértek Franciaországban és 42,6 Celsius fokot Németországban. Az Egyesült Államokban ezzel szemben a január-május időszak rekord nedves volt, közel 400 milliméter csapadék esett.

A természeti katasztrófák elmúlt évtizedéből levonható egyik legfőbb tanulság az Aon szerint, hogy az úgynevezett másodlagos veszélyek – mint az erdőtüzek, árvizek és aszályok – jelentősége rendkívüli módon megnövekedett. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy az éghajlatváltozás továbbra is hatással lesz minden időjárási jelenségre, azok intenzitására és gyakoriságára és az egyre inkább urbanizált területekre. Mindezek következtében a természeti katasztrófák hatása – beleértve a pénzügyieket is – a jövőben növekedni fog, éppen ezért a velük szembeni ellenállóképesség kialakítása és a megfelelően megtervezett katasztrófaelhárítási erőfeszítések kulcsfontosságúak.

A teljes Aon jelentés itt érhető el: Weather, Climate & Catastrophe Insight - 2019 Annual Report