Mit tegyünk, ha lecsap a vihar, mire fizetnek a biztosítók?
2020.02.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos széllökések miatt a hét elejére riasztást, figyelmeztetést adott ki, de a katasztrófavédelem is külön felhívta a figyelmet arra, hogy a Ciara nevű viharciklon vasárnap este Magyarország fölé is megérkezett. Elmondták, hogy ebben az időszakban érdemes tudatosan felkészülni az erős széllökésekre, hiszen azok fákat csavarhatnak ki a földből, vezetékeket szakíthatnak le, megrongálhatják az épületek tetőszerkezetét, de akár közlekedési akadályokat is előidézhetnek.

Az OVB Magyarország véleménye és a biztosítótársaságok tapasztalatai szerint a heves szélviharok következtében vagyontárgyainkban is komoly anyagi károk keletkezhetnek, ezért is érdemes megfelelő védelmet biztosító lakásbiztosítással rendelkeznünk.

Az OVB Vermögensberatung Kft. szakemberei hangsúlyozzák, hogy a fent említett biztosítások fedezetet nyújthatnak az alábbiakra:

  • viharkár (ezzel összefüggésben lévő beázás, megrongált tetőszerkezet, megbontott nyílászárók)
  • idegen tárgy rádőlése (például utcai villanypózna dől rá a házunkra, kerítésünkre)
  • üvegtörés (szerkezetileg beépített ajtókon, ablakokon, erkélyen, loggián keletkezett törés vagy repedés)
  • szabadban tárolt vagyontárgyak biztosítása (például kerti bútor, grillsütő, klímaberendezés, csatornarendszer, játszótéri kisjátékok, biztonsági kamera)
  • kerti veszélytelenítés (vihar után megrongálódott növényi részek eltávolítása, elszállítása)

Hogyan jelentsük be a kárt?

Vihar után minél előbb ellenőrizze, hogy keletkezett-e valamilyen kár, ha igen, azt haladéktalanul, de legkésőbb az észleléstől számított két munkanapon belül jelentsük be a biztosítótársaságnak az alábbi lehetőségek közül választva:

– személyesen, az adott biztosítótársaságnál
– telefonos ügyfélszolgálaton keresztül
– interneten, az online kárbejelentő rendszer segítségével
– levélben, a biztosító postacímén
A kárbejelentésnek tartalmaznia kell:
– a káresemény időpontját, helyét és a káresemény rövid leírását,
– a károsodott vagyontárgy(ak) megnevezését,
– a károsodás mértékét (megállapított vagy becsült értékét)

Nagyon fontos, hogy amennyiben kárt észlelünk, készítsünk fotókat! Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gépjárműben keletkezett viharkárokat csak a casco biztosítás téríti, lakásbiztosítás vagy ahhoz kapcsolható felelősségbiztosítás nem.