A biztosítók ellenzik az új európai felügyeletet
2013.08.14
A biztosítási ágazat számára „kellemetlen” lenne egy új európai felügyeleti hatóság, ezért ellenvetésüket fejezték ki a az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) szélesebb szabályozó hatáskörrel való felruházásával kapcsolatban.

Az európai biztosítók és szövetségek egyaránt attól tartanak, hogy az EIOPA de facto biztosítási szabályozó hatósággá való kinevezése sértené a nemzeti tagállamok szuverenitását és olyan szabályokhoz vezetne, amelyek nem vennék figyelembe az egyes biztosítási piacok területi különbségeit.

Az EIOPA felügyeleti és szabályozói hatáskörének kiszélesítését kérte az Európai Bizottság konzultációját követõen, melyet az európai pénzügyi felügyeleti rendszer finomításával kapcsolatban tartottak.

A biztosítók aggódnak a technikai standardok és útmutatások növekvõ száma miatt, amit az EIOPA ad ki. A biztosítók szerint az iránymutatásokat nem lenne szabad arra használni, hogy így kerüljék meg a törvényhozói és végrehajtói hatalmat.

Az egyik legnagyobb európai biztosítótársaság pénzügyi vezetõje szerint az EIOPA hatáskörének kiszélesítése, hogy az részletes szabályokat dolgozhasson ki az ágazat számára egyet jelentene azzal, hogy egymástól jelentõsen eltérõ biztosítási termékekre egyazon szabályok vonatkoznának, ami igen komoly kockázatot jelent a biztosítók számára. Egy nemzetközi felügyelet, amely még távolabb esik az egyes piacok valóságától, meglehetõsen „kellemetlen” lenne – tette hozzá a vezetõ.

Az EIOPA elnöke, Gabriel Bernardino idén májusban felvázolta, hogy milyen hatáskörökre lenne szüksége a hatóságnak ahhoz, hogy megerõsíthesse Európai Felügyeleti Hatósági (ESA) szerepét. Ezek közé tartozott, hogy hozzáférést kapjon az egyes biztosítótársaságok információihoz, méghozzá egyéni cégek szintjén, hogy vizsgálatokat végezhessen intézményi és termék szinten, és hogy megtilthasson, vagy korlátozhasson egyes cégeket bizonyos pénzügyi tevékenységeikben.

Ezen kívül Bernardino szerint az EB-nak mérlegelnie kellene azt is, hogy az EIOPA-t fokozott felügyeleti szereppel ruházzon fel a legnagyobb és legfontosabb, határokon átnyúló biztosítási csoportok tekintetében.

A fenti ajánlások egyikét sem igazán támogatják az európai biztosítók az Európai Bizottságnak küldött válaszukban. Insurance Europe, az iparág európai szövetsége szerint nincs szükség további feladatokkal, közvetlen felügyeleti hatáskörökkel felruházni az EIOPA-t.

Fennáll a veszélye annak is, hogy az EIOPA alkotta szabályok és azok helyi hatóságok általi értelmezése olyan összeférhetetlenséghez vezetne, melyet nagyon nehéz lenne feloldani, szabályozói patthelyzet állhatna elõ – figyelmeztetett az egyik európai biztosító pénzügyi vezetõje.

A biztosítósási ágazat már korábban is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az EIPOA által kiadott felügyeleti irányelvekkel túllép a meglévõ hatáskörén. Az Insurance Europe szerint az iránymutatásoknak az az elsõdleges funkciója, hogy egyértelmûsítsék a jogszabályokat, azonban nem szabad õket egy újabb, burkolt jogalkotási rétegként kezelni.

Az egyes tagországok felügyeletei eltérõ módon gondolkodnak az EIOPA iránymutatásairól. A svéd felügyelet, a Finansinspektionen (FI) szerint például az ESA irányelveket egyenrangúnak kell tekinteni a svéd jogszabályokkal, bár egyes esetekben ez kérdéseket vet fel.

Az Insurance Europe olyan megoldást tartana elfogadhatónak, ahol valamennyi tagbiztosítójának jogában áll a saját állami felügyeletével megvitatni, valamint fellebbezni az EIOPA iránymutatásaival szemben, még az elõtt, hogy azok nyilvánosságra kerülnének. Sokan azonban úgy vélik, hogy egy ilyen folyamat megvalósítása kivitelezhetetlen.

Az EIOPA nem kívánt az üggyel kapcsolatban megszólalni.