Ki, mire költi a reálhozamot: kevés a hosszú távon gondolkodó!
2011.07.28
A nyugdíjpénztárak által kifizetett jelentõs összegû reálhozamoknak maximum 10 százaléka keres majd újra valamilyen hosszú távú megtakarítási formát – írja a Napi Gazdaság.

Személyenként jellemzõen öt számjegyû összeget kapnak majd a polgárok, amit megtakarítás helyett sajnos inkább nyaralásra, tanévkezdésre vagy a megemelkedett svájci frank alapú hitel törlesztésére költik majd az emberek - véli Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletág vezetõje, aki szerint a kifizetések kevesebb, mint 10 százaléka áramlik majd valamilyen közép- illetve hosszú távú megtakarításba.

Egy átlagos magyar család számára néhány tízerezer forint számára mindig van hely – véli a Signal Biztosító elnök-vezérigazgatója. Kálózdi Tamás szerint a néhány tízezer forintot kapó ügyfeleknek alig 5-10 százaléka fogja nyugdíjcélú befektetésre fordítani a visszakapott reálhozamot. A százezres nagyságrendben hozamot realizáló ügyfeleknél ugyanakkor 20-25 százalék az esély arra, hogy a nyugdíj célú életbiztosítási szerzõdést kössön.

Az ügyfelek minimum 80 százaléka rövid távú kiadásaira fogja fordítani a reálhozamot - vélekedik Kósa Zoltán, az AXA Biztosító vezérigazgatója, aki a nyugdíjcélú megtakarítások részesedését 5-7 százalékra teszi. Sokat sejtet, hogy a volt tagok 98 százaléka készpénzben kéri a reálhozam kifizetését, ezen pénzek visszaforgatása roppant nehéz lesz - vélekednek az Aegon Magyarországnál.

A CLB Független Biztosítás Alkusz kommunikációs igazgatója és Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója is egyetért abban, hogy sok múlik az értékesítõn, fontos az ügyféligények felkeltése.