A leendõ nyugdíja miatt aggódik a lakosság 74 százaléka
2013.09.11
Jobbnak ítélik Magyarország jelenlegi helyzetét a magyarok, mint két évvel ezelõtt. A fiatal korosztály a jövõ tekintetében is bizakodó, csaknem egyharmaduk érzi úgy, hogy jövõre javulni fog személyes helyzetük.

Az Allianz Hungária Zrt. megbízásából a GFK Hungária Kft. piackutató cég által 2011 áprilisában és 2013 nyarán végzett kutatások szerint a két évvel ezelõtti állapotokhoz képest növekedett azoknak a száma Magyarországon, akik jónak ítélik az ország helyzetét, személyes helyzetüket pedig jobbra értékelik a magyarok, mint az ország helyzetét. Az optimizmusuk azonban kissé alábbhagy, ha az elkövetkezõ 12 hónapra gondolnak, sem az ország, sem a személyes jövõ tekintetében nem várnak fejlõdést a válaszadók. Saját jövõjüket tekintve a fiatal, vagyis a 15-29 éves korosztály a legderûlátóbb, 30 százalékuk érzi úgy, hogy az elkövetkezõ 12 hónapban javulni fog személyes helyzetük.

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság a munkahelyek biztonságával és az általános gazdasági helyzettel elégedett a legkevésbé, az ország jövõjét tekintve pedig a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerek helyzete miatti aggodalmukat fejezték ki a legtöbben. Saját jövõjük megítélésekor a legmagasabb aggodalom a nyugdíjjal kapcsolatban fogalmazódott meg, a lakosság 74 százaléka tartja bizonytalannak a saját idõskori ellátását.

Talán éppen ez az oka annak, hogy a legtöbben a váratlan kiadásokra, illetve a nyugdíjas évekre való felkészülés céljából takarítanak meg, de a legjellemzõbb megtakarítási célok között szerepel még a gyermekek jövõjére, iskoláztatása történõ takarékoskodás is. A kutatás szerint ma a lakosság közel fele tud havi rendszerességgel, vagy alkalmanként félretenni pénzt, átlagosan a háztartás havi nettó jövedelmének 13 százalékát. Az Allianznál folyamatos díjas életbiztosítással rendelkezõ ügyfelek átlagosan havi 14 ezer forinttal kezdik el a megtakarítást. A legtöbben forintbetétben tartják megtakarításaikat, ezután a készpénz, a forintbeli életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár következik a sorban, mint legnépszerûbb megtakarítási formák.

Ha azonban hosszú távú megtakarításról van szó, továbbra is a nyugdíjpénztárakban és az életbiztosításokban bíznak a leginkább az emberek, 2013-ban továbbra is ezek a leginkább preferált öngondoskodási formák. Az emberek 48 százaléka az elõbbit, 31 százaléka pedig az utóbbit választja idõskori elõtakarékoskodásra. Bár a két évvel ezelõtti helyzet mit sem változott a tekintetben, hogy továbbra is a magyarok több mint 80 százaléka fontosnak tartja az öngondoskodást, a válaszadók csupán közel fele tett is már valamit ennek érdekében.

Ebben szerepet játszhat az a tény is, hogy az öngondoskodáshoz szükséges havi megtakarítási összeget magasabbra becsülik azok, akik nem tettek még semmit ennek érdekében – feltehetõen ez az egyik oka annak, hogy eddig még nem tettek félre pénzt. Véleményük szerint 53 ezer forint havi megtakarításra van ahhoz szükségük, hogy idõskorukban megfelelõ színvonalon élhessenek, míg azok, akik tettek már valamit az öngondoskodás érdekében, úgy gondolják havi 35 ezer forint is elegendõ lehet ehhez. Az Allianz számításai szerint azonban az Allianz Életprogramokkal, már egy havi 25 ezer forintos induló befizetéssel és 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva a 30 éves korban kezdett megtakarítás jelenértékén havi 68 ezer forintos életjáradékot eredményez, azaz ennyivel tudja kiegészíteni nyugdíját, ami jelentõs kiegészítést jelenthet nyugdíjas éveinkben.

A lakosság döntõ többsége azt is fontosnak tartja, hogy a gyermekek számára a szülõk képezzenek megtakarítást, ám a valóságban a gyermekes háztartások csaknem fele nem képes erre. Bármilyen kis összeget is tudunk havonta megtakarítani gyermekeink jövõjére, a hosszú évek alatt jelentõs összeg összegyûlhet, ha idejében elkezdjük a takarékoskodást. Az Allianz Életprogramokkal például, már havi 10 ezer forintos induló befizetéssel jelentõs, akkori értéken akár több mint 5 millió forintos összeg felhalmozódhat 20 év alatt, ami hatalmas segítséget jelenthet a felnõtt kor küszöbén álló gyermekünk számára. A válaszadók többsége idõskorban is a gyerekek, unokák megsegítésére költene. A gyermekek számára gyûjtött megtakarítás legnépszerûbb formája a babakötvény, a második helyen pedig a befektetési alapú életbiztosítások állnak.

„A befektetési alapú életbiztosítások népszerûségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a kutatásban résztvevõk minden megtakarítási célnál az elsõk között jelölték meg ezt a megtakarítási formát. Ez részben annak köszönhetõ, hogy ezek a termékek rugalmasan alakíthatók, így bármely élethelyzetben és anyagi helyzetben megoldást jelenthetnek. Legfõbb elõnye pedig abban rejlik, hogy a megtakarítás mellett biztosítási védelmet is nyújtanak, ami szintén fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. Ha minden jól megy, akkor megtakarítási konstrukcióként mûködnek, és kamattal növelve kapja meg a pénzét az ügyfél. Ugyanakkor, ha például a gyermekeink számára takarékoskodunk, megnyugtató lehet az a tudat, hogy ha velünk véletlenül történik valami, az addigi megtakarításainkon felül az életbiztosítási fedezet alapján is fizet szeretteinknek a biztosító” – mondta Kozek András, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.