EIOPA: aggódik a felügyelet a biztosítók könyvelése miatt
2013.12.12
A biztosítók számviteli gyakorlata annyira átláthatatlan, hogy fennáll a veszélye annak, hogy pénzügyi kimutatásaik nem tükrözik a tartósan alacsony kamatok által okozott károkat – figyelmeztetnek vezetõ európai szabályozóhatóságok.

A biztosítási felügyeletet a kontinens nagy részén aggodalmukat fejezték ki a biztosítótársaságok könyvvitelével kapcsolatban, miután a 15 éve nem sikerül az ágazat számviteli szabályait megreformálni az iparág és a felügyeletek közötti nézeteltérések miatt. „Fennáll a veszélye annak, hogy a biztosítók rejtett problémákat építenek fel” – olvasható az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) csütörtöki, pénzügyi stabilitásról szóló jelentésében.

A figyelmeztetésre az után került sor, hogy iparági adatok is azt mutatják, hogy az alacsony kamatlábak problémákat okoznak a biztosítótársaságoknak. Különösen nagy nehézség elé állítja az életbiztosítókat, melyek igen magas befektetési hozamokkal képesek csak eleget tenni ügyfeleikkel szembeni kötelezettségeiknek.

Az EIOPA jelentése szerint a tipikus európai biztosító – melynek portfoliója túlnyomórészt konzervatív, fix kamatozású értékpapírokból áll - befektetési hozama az elmúlt évben több mint kétötödével, 2,8 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy egyes biztosítók kevesebbet keresnek saját befektetési portfóliójukon, mint amekkora hozamot – mintegy évi 4 százalékot – az ügyfeleiknek garantáltak.

Az alacsony kamatok által okozott problémák ugyanakkor csak lassan jelennek meg a biztosítók könyveiben – figyelmeztet az EIOPA. A legtöbb jogrendszerben ugyanis a biztosítók kötelezettségeinek értékeléséhez olyan diszkontrátát használnak, melyet a szerzõdéskötés idõpontjában állapítottak meg, amely nem feltétlenül tükrözi a valós, jelen idejû piaci feltételeket.

Az, hogy az alacsony kamatlábak hatása csak lassan mutatkozik meg a mérlegben, nem jelenti azt, hogy a probléma nem is létezik – véli az EIOPA, amely szerint még mindig az alacsony kamatok jelentik a legnagyobb kockázatot az ágazat számára.

Vezetõ számviteli szakértõk szerint a könyvelési hiányosságok miatt a biztosítók kimutatásai akár több milliárd euróval is alulbecsülhetik kötelezettségeiket, azonban a hatást igen nehéz számszerûsíteni.

Az EIOPA azt is megjegyezte, hogy a biztosítók Szolvencia I által meghatározott tõketartalékai ugyan csökkentek, azonban még mindig „egészséges szintet” mutatnak.