Kivonja a pénzét a lakosság a bankbetétekbõl?
2013.09.30
A lakosság betétállományában januártól kezdve 557 milliárd forintnyi kivonás történt, ennek közel fele csak az elmúlt két hónapban – derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból.

A Magyar Nemzeti Bank hétfõn reggel tette közzé a hitelek és betétek augusztus végi állományára vonatkozó statisztikáját, mely szerint tovább folytatódott a lakosság betétkivonása a bankokból. Augusztusban további 90 milliárd forinttal csappant meg a forintbetétek állománya, így már "csak" 6127,8 milliárd forintnyi megtakarítása van a háztartásoknak a bankokban, miközben év elején még több mint 6600 milliárdnyit tartottak bankbetétben. Az 557 milliárd forintos kivonás közel fele csak júliusban és augusztusban a realizálódott: júliusban rekordösszegû, 179 milliárdos kivonás történt, amihez hozzájött a nyolcadik havi már említett 90 milliárd forint – írja az Mfor.hu.

A kvázi tömeges betétkivonás egyébként az augusztustól bevezetett, kamatjövedelmekre is kiterjesztett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás miatt történt döntõ részben. A korábbi hónapokban ugyanakkor a folyamatot a folyamatosan mérséklõdõ jegybanki alapkamat és az emiatt csökkenõ bankbetéti kamatok segítették elõ.

A fentiek azt is eredményezték, hogy augusztusban a forint alapú betétben elhelyezett 694,6 milliárd forint 5,5 éve nem látott alacsony érdeklõdést jelent. Ennél kevesebb összeget legutóbb ugyanis 2007 decemberében kötöttek le betét formájában a háztartások.

Hasonló folyamatok zajlottak a devizabetétek esetében is, hiszen tranzakcióból eredõen 21,7 milliárddal csökkent egy hónap alatt az állomány nagysága, augusztus végére 905,8 milliárdot közölt a jegybank.