Miért szeressük a biztosítókat? A válasz egyszerû
2013.10.08
Ma közel 12 millió szerzõdést kezel az ágazat, valós ügyféligényeket elégít ki, közel 40 ezer embernek ad munkát – foglalható össze röviden Pandurics Anett, MABISZ fõtitkár válasza arra a kérdésre, hogy miért szeressük a biztosítókat.

Az elmúlt években százmilliárdos nagyságrendû adóbevételt generált a biztosítási iparág, 2012-ben mintegy 100 milliárd forintot. Több mint 1000 milliárd forint államkötvényt tartanak könyveikben a biztosítótársaságok. Sabilizáló, regeneráló funkciót töltenek be a biztosítók – folytatta a felsorolást Pandurics a MABISZ negyedik alkalommal megrendezett biztosítási konferenciáján kedden, Budapesten.

A díjbevételek alakulása azonban elég rosszul alakul: 2007 óta reálértékben erõsen csökken. „Elveszett évtizedrõl beszélhetünk, ami nem írható kizárólag a válság számlájára” – foglalta össze a borús számokat a MABISZ elnöke. Az idei év egyetlen pozitív eredménye, hogy az elsõ félévben 5%-kal nõtt a piac, ez azonban nem valós trendforduló, mivel a növekedés az egyszeri díjas biztosítások növekedésének tudható be, míg a nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási trendek nem túl bíztatóak.

A gépjármû-biztosításoknál szintén nincs trendforduló, az autók átlagéletkora 13 év feletti. Vagyonbiztosításoknál 3%-os növekedés volt megfigyelhetõ, az egészségbiztosítások is némileg nõttek, de igen alacsony bázisról – igyekezett kiemelni a pozitívumokat Pandurics.

Egyfajta kormány felé tett üzenetként Pandurics elmondta, hogy a gazdasági növekedéshez a biztosítók is hozzá tudnak járulni. A gazdaság egészséges növekedésében egyértelmû a célazonosság a kormánnyal, hiszen a GDP-növekedés és a biztosítási piac növekedése erõsen korrelál. Szabályozói környezet azonban igazságtalan a biztosítókkal szemben.

A biztosítási szektor azonban a GDP-növekedéshez képest is alulteljesít 2008 óta. Meg kellene találni azt az utat, hogy miként tudunk növekedési pályára kerülni. A biztosítások teret vesztettek a versenytársakhoz képest, amit az mutat, hogy az életbiztosítások aránya csökkent a háztartások pénzügyi megtakarításain belül.

Díjbevétel és jövedelmezõség tekintetében erõsen lemaradtunk a környezõ országokhoz képest is, csakúgy, mint penetráció tekintetében. „Ha az ágazat elindulna felfelé, akkor állampapírok tartásával markánsan ki tudnánk venni a részünket az állam finanszírozásában” – fogalmazott Pandurics.