Meg kell küzdeniük a fedezeti alapoknak a biztosítási ügyfeleikért
2013.10.16
A Szolvencia II messzire nyúló hatását mutatja, hogy még a fedezeti alapoknak is új ötleteket kell kidolgozniuk arra vonatkozólag, hogy miként tartsák meg biztosítási ügyfeleiket.

A Finisterre Capital hedge fund például egy olyan, az Ucits-elõírásoknak megfelelõ alapot hozott létre nemrégiben, amellyel meg tudta tartani azon biztosítási ügyfelét, amely egyébként kivonta volna befektetéseit az alapból, mivel a Szolvencia II jóval magasabb tartalék képzését írja elõ az offshore – így például a Kajmán-szigeteken bejegyzett, így az EU által nem szabályozott - fedezeti alapokba fektetõ biztosítóknak – adta hírül a Reuters.

A Finisterre, amely mintegy 1,75 milliárd dollárnyi vagyont kezel három offshore alapban, azt állítja, hogy egy brit biztosítási ügyfele jelezte, hogy kivonja befektetéseit az alapból, erre válaszul az eszközöket áthelyezték egy frissen létrehozott alapba, amely megfelel az EU által szabályozott Ucits-alapok elõírásainak.

Az Ucits-alapokra, vagyis az átruházható értékpapírokra vonatkozó kollektív befektetési vállalkozásokra (ÁÉKBV) EU szintû szabályok vonatkoznak, melyek így Európa-szerte számos befektetõnek értékesíthetõk, beleértve a lakosságot is. Ezek likviditás szempontjából jobb feltételeket kínálnak, mint a hagyományos fedezeti alapok, így a befektetõk gyorsabban hozzáférhetnek pénzükhöz, és transzparensebbek is.

Az új szabályok ezért arra ösztönzik a biztosítási ügyfeleik megtartásában érdekelt hedge fundok kezelõit, hogy onshore, szabályozott termékeket kínáljanak, hiszen a biztosítók kiemelt befektetõi az iparágnak.

Az Ucits-alapokra számos korlátozás is vonatkozik, többek között jobban kell diverzifikálniuk, mint a szabályozatlan fedezeti alapoknak. A korlátozások miatt számos alap alacsonyabb díjat számít fel ügyfelei számára. A Finisterre például 1,5% éves díjat, és 15% sikerdíjat számít fel ügyfeleinek, szemben a szokásos 2 és 20 százalékkal, amelyet a meglévõ három offshore alapja után számít fel.

A pénzügyi válság óta az Ucits-alapokban kezelt vagyon 174 milliárd euróra nõtt, a 2011-es 97 milliárdról – állítja az Alix Capital. Számos alapnak ugyanakkor komoly nehézséget okoz a korlátozásoknak való megfelelés. Év elején a Cantab Capital lezárta Ucits-alapját a befektetési árukra vonatkozó szigorúbb európai alapelvek miatt.