Hazánk a 20. legkockázatosabb ország
2013.10.16
A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül három az euróövezet tagja – derül ki a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport kedden ismertetett idei harmadik negyedéves országkockázati összesítésébõl.

Magyarország - amely tavaly kikerült e tízes mezõnybõl - tovább javított helyezésén: most már a huszadik a globális listán. Az S&P Capital IQ globális piaci adatelemzõ csoport új sorrendjében változatlanul Argentína áll az élen, és továbbra is a legkockázatosabb tíz államadós között van az eurógazdaságok közül Ciprus, Görögország és Portugália. A legkockázatosabb tízes csoportban van még Ukrajna, Venezuela, Pakisztán, Egyiptom, Irak és Libanon.

A kelet-európai országok közül Ukrajna messze a legkockázatosabb szuverén adós, ráadásul az ukrán kockázati mérõszámok jelentõsen romlottak is az elmúlt negyedévben, így az elõzõ negyedévi hetedik helyérõl a második helyre került a legrizikósabb tízes mezõnyben.

A globális országkockázati listáján Magyarország a 20. helyen szerepel, két helyet javítva az elõzõ negyedévi listához mérve. A kimutatás szerint e mutató alapján Magyarország jelenleg kevésbé kockázatos államadós, mint például az euróövezeti tag Spanyolország, Olaszország és Szlovénia.

A harmadik negyedéves lista szerint a világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, utána Svédország, Finnország, Dánia és Németország következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svájc, Ausztria, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Ausztrália.

Az S&P Capital IQ szakelemzõi kiemelik, hogy az Egyesült Államok az elõzõ kockázati listához képest a harmadik negyedévben öt helyet rontott, és most már csak a 9. a tíz legkevésbé rizikós államadós mezõnyében.