Minden huszadik autós tankolt már rossz üzemanyagot autójába
2013.11.25
A Generali Biztosító reprezentatív kutatásából kiderül, hogy minden 20. hazai autós tévesztett már a tankolásnál, melynek következtében minden második esetben átlagosan 130 ezer forint értékû kár keletkezett a jármûben. A megkérdezettek közel fele nyilatkozott úgy, hogy elõfordult már az ismeretségi körében félretankolás. Annak érdekében, hogy egy ilyen apró figyelmetlenség ne terhelhesse váratlan, nagy összegû kiadással az autósokat, a Generali Biztosító egyes casco szerzõdések mellé díjmentesen nyújtja a Hibás tankolás kiegészítõ biztosítását.

Kevesen gondolják, hogy tankolásnál a benzin és a gázolaj felcserélése gyakori probléma lenne az autósok körében, pedig a valóságban mindennapos esetrõl van szó. Az esetek többségében az autótulajdonosok tévesztenek, pedig mind az autógyártók, mind a benzinkutak folyamatosan próbálják kiküszöbölni a hibalehetõséget. Így például számos autómárka esetén szerepel az üzemanyag fajtája a tanksapkára és a betöltõnyílás külsõ fedelének belsõ oldalára írva. Illetve a betöltõnyílásban kialakított zárszerkezettel is azt kívánják elérni, hogy a megfelelõ töltõpisztolyt illesszék az autóba, de olyan megoldás is akad, amikor hangjelzés figyelmezteti a sofõrt a tévedésre. A legtöbb benzinkúton pedig úgy alakították ki a töltõpisztolyokat, hogy az újabb gyártmányú benzines kocsiba gázolajat ne lehessen tankolni. A fordított eset azonban még mindig gyakori, mert a töltõpisztoly könnyen befér a dízelautó tanknyílásába.

Nem magyar sajátosságról van szó, hiszen külföldön sem ritka az ilyen „baleset”: a németországi Sárga Angyal például több mint 20 ezer esetet regisztrált 2012-ben, míg a brit biztosítók 150 ezerre becsülik az éves félretankolások számát Angliában. Idén márciusban pedig még Barack Obamával is megesett, hogy a limuzinját rossz üzemanyaggal töltötte fel a személyzete, így az elnök izraeli látogatását egy kölcsönautóval kezdte meg.

Mindezek ellenére a Generali 1200 fõs reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a férfi sofõrök csupán 3%-a, míg a nõk 8%-a tart attól, hogy velük ez elõfordulhat. Optimizmusuknak pedig ellentmondhatna az, hogy 43%-uknak van olyan ismerõse, aki tankolt már hibásan. A kutatásból fényt derült arra is, hogy minden 20. válaszadó tankolt már nem megfelelõ üzemanyagot autójába, illetve, hogy ilyenkor minden második esetben keletkezett kár az autóban, mely átlagosan 130 ezer forintot tett ki. Egy-egy drágább autó esetében azonban ez a milliós nagyságrendet is elérheti.

„A nem megfelelõ üzemanyag a motorba kerülve sajnos komoly károkat okozhat, ezért ha indulás elõtt kiderül a hiba, ne indítsuk be a kocsit, hívjunk segítséget az üzemanyag szakszerû lefejtéséhez. Ha mégis beindítottuk a jármûvet, az feltehetõen néhány száz méter múlva leáll. Ebben az esetben sajnos komolyabb lehet a kárunk. Mindenképpen hívjunk autómentõt, és vitessük szervizbe a jármûvet. Ha még szerencsénk is van, és nem ment tönkre a befecskendezõ rendszer illetve a motor, ezek a mentõ lépések akkor is több tízezres költséget jelentenek. Az egyes casco biztosításainkhoz ingyenesen nyújtott Hibás tankolás kiegészítõ biztosításunk azonban leveheti az autós válláról ezt az anyagi terhet” – mondta Simon Zsolt, a Generali gépjármû-biztosítási igazgatója.

A Hibás tankolás kiegészítõ biztosítást egyes casco biztosítások mellé díjmentesen nyújtja a Generali. A biztosító akkor térít, ha az autós nem a gépjármû rendeltetésszerû üzemeltetéséhez elõírt üzemanyagot tankolja kocsijába.