Mit várnak 2014-tõl a hazai biztosítók?
2013.12.23
További szolid visszaesés, egyben piaci konszolidáció is várható a következõ évben a magyar biztosítási szektorban. A piaci szereplõk ugyanakkor nem pesszimisták – mint mondják, alkalmazkodni kell a megváltozott környezethez, de eredményeket itt is el lehet érni. A Tanácsadó magazin márciusi számából részletesen kiderül, mit gondolnak az egyes biztosítók vezetõi a piac 2014-es évérõl.

(A teljes cikket tartalmazó magazint a www.tanacsadomagazin.hu oldalról töltheti le.)

1. Sikerül-e a terveik szerint zárni a 2013-as évet? Hogyan teljesített cége a piaci körülményekhez mérten?
2. Véleménye szerint 2014 mirõl fog szólni a biztosítási piacon?
3. Milyennek értékeli a piac jelenlegi szabályozottságát? Melyek azok a területek, amelyeken
esetleg indokolt lenne a szabályozói finomhangolás?


Erdõs Mihály elnök-vezérigazgató, Generali

1. A 2013-as év elsõ felében a biztosítási piac egészének korrigált díjbevétele 0,9 százalékkal zsugorodott, a Generali Csoport azonban éppen ekkora növekedést ért el, azaz összesen 59,1 milliárd forintos korrigált díjbevételt könyvelhettünk el, amivel piacvezetõvé váltunk. A piaci átlag felett sikerült teljesítenünk a rendszeres díjas életbiztosítások, a vagyonbiztosítások, illetve a casco területén is. Mindezt a korábban elfogadott vállalati stratégia mentén folytatott stabil építkezésnek köszönhetjük, így hosszú távon további növekedésre törekszik a vállalat.

2. A változó ügyféligényeknek megfelelõen növekszik majd a személyre szabott, moduláris termékek jelentõsége. Teret nyernek az olyan specializált szolgáltatások, mint a jogvédelem vagy a felelõsségbiztosítás, illetve véleményem szerint a kkv-biztosítások szerepe is egyre fontosabb lesz. Számos technológiai újdonság bevezetésével követjük az újonnan megjelent igényeket, továbbá a háttérfolyamatok is az új technológiák jegyében alakulnak át.

3. A biztosítók már több fontos lépést is megtettek a piaci önszabályozás területén, ilyen például a teljes költségmutató (TKM) szabályozása, valamint a Lakásbiztosítási Standard Termékvázlat alkalmazásának szabályzata. Fontosnak tartanám ugyanakkor a jogi szabályozást a direkt kárrendezésrõl a kötelezõ biztosítások esetében. Indokolt lenne továbbá az öngondoskodást ösztönzõ adókedvezmény bevezetése is az életbiztosítások esetében, hasonlóan a többi releváns termékhez.

Csurgó Ottó vezérigazgató, CIG

1. A kedvezõtlen piaci körülmények ellenére továbbra is fõ célunk a profitábilis mûködés, és úgy gondoljuk, az idei évben is tartani tudjuk a menedzsment által kitûzött eredménycélokat, ezt tükrözi a CIG Pannónia Életbiztosító esetében az elért pozitív eredményünk is. Célunk továbbá az, hogy a méretünknek megfelelõ mezõnyben vezetõ pozíciót foglaljunk el.

2. Úgy gondolom, 2014-ben még további gyenge esés jellemzi majd a piacot, fokozódhat a pénzintézetekkel folyó verseny, és e körben az adókedvezmények hiánya miatt hátrányt szenvedhet a szektor. Éppen ezért 2014-ben továbbra is fokozottan oda kell figyelnünk a változó ügyféligényekre, és az igényekhez igazodó, speciális, egyedi termékek fejlesztésére kell törekedni. Továbbra is jelentõs potenciált látunk az egészségbiztosításban, erre a területre még fokozottabban kell koncentrálni.

3. A biztosítási szektorra vonatkozó szabályozás az utóbbi idõszakban számos területen kiegyensúlyozottabbá, áttekinthetõbbé vált, ami mindenképpen üdvözlendõ. Nehézségeket sokkal inkább az okoz, amikor a jogalkalmazásban nem jut kellõ felkészülési idõ egy-egy új jogintézmény bevezetésére, illetve a jogi normában kijelölt jogalkotói cél maradéktalan megvalósítására. Tudatos és okosan elõrelátó szabályozással olyan ösztönzõk bevezetése kívánatos, amelyek mozgásba hozzák a társadalom és a családok e területen rendelkezésre álló tartalékait.

Kálózdi Tamás vezérigazgató, Signal

1. Terveinket lényegében október végén teljesítettük, most már a megfelelõ jövõ évi üzletek elõkészítésén dolgozunk. Remélem, a fordulat a lakossági biztosítási fogyasztás élénkülésében, a hozamvadászat mellett most már a megtakarítások, hosszú távú felhalmozások területén is látszani fog. A Signal Biztosító elindult egy olyan évtizedes fejlõdési pályán, amely felfelé húzza a felsõ-középméretû biztosítók táborába.

2. Csendben elindul a piaci konszolidáció, átrendezõdés, egyben felkészülés egy új, válság utáni mûködési korszakra, amelyben sokkal magasabb hatékonyságra lesz szükség a tartósan nyereséges mûködéshez, egyben kevesebb szereplõvel.

3.
A Szolvencia II. komoly szabályozási diktatúrát jelent, amelynek megfelelni erõs kihívást és még hosszú távú feladatot eredményez sok élõmunkával. A biztosításközvetítõi szabályozás területén érzem most elszántnak a felügyeleti szerveinket, arra kellene csupán vigyázni, hogy az itt foglalkoztatott sok ezer közvetítõ valóban magasabb szakmai szinten álljon, de ne forduljon el tömegesen a szakmától. 

(A teljes cikket tartalmazó magazint a www.tanacsadomagazin.hu oldalról töltheti le.)