Potenciált látnak Afrikában a biztosítók
2013.12.24
Egészen a közelmúltig még a legnagyobb nemzetközi biztosítók – és egyéb pénzügyi szolgáltatók - is elkerülték Afrika biztosítási piacát, amely még a régió alacsony gazdasági teljesítményéhez képest is fejletlen. A piaci kapitalizáció alapján legnagyobbnak számító brit biztosító, a Prudential most életbiztosítások értékesítésére készül a kontinensen.

A Prudential ebben a hónapban jelentette be, hogy megvásárolja a ghánai Express Life biztosítót. Az ügylet ugyan picinek tûnik a Prudential biztosító méretéhez képest, amely több mint évi 2,5 millió fontnyi mûködési nyereséget termel, a társaságért pedig alacsony kétszámjegyû milliós összeget készül fizetni, azonban az Ivory Coastban született vezérigazgató, Tidjane Thiam nagy dolgokra számít a kontinensen.

A Swiss Re adatai szerint a viszonylag fejlett Dél-Afrikától eltekintve, a Szaharától délre fekvõ régió mindössze a globális biztosítási ipar 0,2 százalékát teszi ki, amely még a régió globális GDP-hez való 1 százalékos hozzájárulásától is jelentõsen elmarad. Ez tehát egyértelmû lehetõségeket jelent az iparág számára, hiszen 9-bõl 1 embernek ez a régió ad otthont. A biztosítóknak azonban érdemes óvatosan közelíteniük a kontinenshez, mivel a szub-szaharai Afrika országai meglehetõsen eltérõek, mindegyiknek megvannak a saját problémái és egyben lehetõségei is.

Vannak azonban közös vonásai is Afrikának. A számtalan helyi vállalat még a rendkívül széttagolt piacon is versenyképesen tud mûködni, a nagy globális biztosítók hiánya ellenére. Ez a verseny természetesen lefelé nyomja a tarifákat. A szabályozói környezet szintén messze nem ideális, mivel meglehetõsen átláthatatlan és alulfejlett. A terjeszkedést akadályozó tényezõk közé tartozik a meglehetõsen fejletlen infrastruktúra és az irányítási problémák is. Ezek a problémák természetesen igazak a régióban mûködõ egyéb szektorok vállalataira is, azonban a biztosítási ipar lassabban fejlõdött, mint a régió szélesebb értelemben vett gazdasága.

A feltörekvõ piacokon a biztosítók díjbevételének növekedése az elmúlt években általában felülmúlta a gazdasági növekedést. Ezzel szemben a szub-szaharai Afrikában éppen hogy csak lépést tartott a gazdasággal. A nem-életbiztosítók díjbevétele 2000 és 2011 között mintegy évi 7 százalékkal növekedett a Swiss Re adatai szerint.

Az életbiztosítási ágazat nem sokkal jobban, évi átlag 7,5 százalékkal növekedett a vizsgált idõszakban, ráadásul a kontinensen keletkezõ díjbevételek mintegy kétharmada a nem-életbiztosítókhoz kapcsolódik, amely jóval magasabb arány más feltörekvõ piacokhoz képest.

Ez nagyrészt az energiaszektor biztosítási keresletével magyarázható olyan országokban, mint Nigéria és Angola. A régió GDP-jének több mint felét ugyanis az olajexportáló országok termelik. Jelenleg, az energia szektort leszámítva, a nem-életbiztosítások iránti keresletet elsõsorban a nagy piacok kötelezõ biztosításai, például a kenyai kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások adják. Minél fejletlenebb ugyanis egy piac, annál inkább a kötelezõ nem-életbiztosítási termékekre koncentrálódik a piac.

Tekintettel a létminimum alatt élõk igen nagy arányára a kontinensen, a szegénység nyilvánvalóan továbbra is komoly akadályt jelent a személyi biztosítások fejlõdésének. Ennek ellenére a biztosítók mégsem kizárólag az igen vékony réteget képezõ középosztályra koncentrálnak. A ghánai biztosító – amelyet a Prudential megvásárolni készül - ügyfelei közül tízbõl kilenc kevesebb, mint napi 10 dollárt keres, minden ötödik pedig kevesebb, mint 2,5 dollárból él naponta. Azonban még nekik is van veszíteni valójuk.

Az Express Life ügyfelei mindössze 70 centnek megfelelõ összeget fizetnek havonta. Az élet- és egészségbiztosítási, temetési költségeket fedezõ és megtakarítási termékeket jellemzõen mobiltelefonon keresztül értékesítik.

A Swiss Re afrikai és közel-keleti régióért felelõs vezetõje, Frank O’Neill optimista az ágazat régiós kilátásait illetõen. Igen kevés még a valóban pán-afrikai biztosító, azonban 3-5 év múlva ez megváltozhat szerinte, és ahogy ma Ázsiából várja a legtöbb cég a fejlõdést, úgy a jövõben ez Afrikára is igaz lehet.