Gyors kilábalás jöhet a globális biztosítási ágazatban
2020.07.13

Idén a biztosítások iránti kereslet jelentősen csökken globálisan, így az életbiztosítások díjbevétele 6%-kal, a nem-életbiztosításoké 0,1%-kal eshet vissza. Ugyanakkor a volumen már 2021-ben visszatérhet a Covid-19 járványt megelőző szintre – állítja legfrissebb jelentésében a Swiss Re.

A Covid-19 járvány által kiváltott globális gazdaság recesszió, amely az 1930-as évek óta tapasztalható leggyorsabb visszaesés a biztosítások iránti keresletet is erősen visszaveti idén. Az életbiztosítási termékek esetében a globális díjbevételek 6%-kal, a nem-életbiztosításoké 0,1%-kal csökkenhetnek idén – olvasható a Swiss Re legújabb sigma jelentésében. A viszontbiztosító szerint azonban már 2021-ben visszapattanhat a díjbevétel szintje a válság előtti szintre, miközben a gazdaság elhúzódó fellendülésre számíthat. Lesz ágazati eltérés: a nem-életbiztosítási díjak volumene várhatóan válság előtti szintre emelkedik, az életbiztosításoké azonban alatta maradhat. Mindez a gyors kilábalás főként a feltörekvő országok, nagyrészt Kína biztosítási piacának köszönhető.

A Swiss Re szerint a díjbevétel kiesés nagysága hasonló lesz a 2008-as globális pénzügyi válság idején tapasztaltakhoz, annak ellenére, hogy az idei gazdasági visszaesés sokkal súlyosabb, 4% körüli lesz. A biztosítási ágazat ellenálló képessége tehát erős, figyelembe véve, hogy a világ jelenleg az eddigi legmélyebb recesszió előtt áll – olvasható a jelentésben.

A recesszió idén a biztosítási kereslet hirtelen csökkenéséhet vezet. A globális életbiztosítási díjbevételek tavalyi 2,2%-os növekedését követően idén 6%-kal csökkennek. Az alacsony kamatkörnyezet miatt a megtakarítási termékek iránti kereslet nagyobb mértékben csökken, míg a hagyományos életbiztosításoké stabilabb maradhat. A nem-életbiztosítások a tavalyi 3,5%-os növekedés után 0,1%-kal csökkennek, amely jobb eredmény azzal magyarázható, a járványt megelőzően az ágazat átlagdíjai épp megemelkedtek. Ugyanakkor egyes vonalakon, így az utazáshoz kapcsolódó biztosítások, valamint a hitelbiztosítások esetében komolyabb visszaesés jöhet. A vagyon- és egészségügyi biztosítások stabilabbak maradhatnak.

Jelentős a bizonytalanság a világjárvány által okozott biztosítási kárigények nagyságrendjét illetően, melyet a különféle becslések körülbelül 55 milliárd dollár körülire saccolnak. A biztosítási ágazat ugyanakkor megfelelően tőkésített a veszteségek fedezetére – állítja a Swiss Re.

A különféle külsős elemzések becslései szerint a teljes nem-életbiztosítási kárigények felső határa 100 milliárd dollár körüli, ami nagyságrendileg megegyezik a 2017-es Harvey, Irma és Maria hurrikánok által okozott veszteségekkel, amit az ágazat fedezni tudott.

A mostani járvány is rámutatott a biztosítások fontosságára pandémiák esetén. Ez egy jó lecke volt a biztosítóknak és a törvényhozóknak is, akiknek a hosszú távú társadalmi és gazdasági stabilitás érdekében törekedniük kell arra, hogy több köz- és magánszféra közötti partnerségi megoldást fejlesszenek ki a pandémiás kockázatok fedezetére – olvasható a jelentésben.