Növekszik a biztosítói IT-outsourcing
2014.01.09
A biztosítótáraságok részérõl a következõ öt évben is erõs érdeklõdés várható a különféle szolgáltatások kiszervezése iránt.

A biztosítótársaságok számára kiemelt célt jelent a felhasználói élmény fokozása, a kockázatok optimális kezelése és a profitabilitás növelése, amelyben a digitális technológiák egyre nagyobb szerephez jutnak. Ezzel is magyarázható, hogy 2012-ben az informatikaüzemeltetés kiszervezésére irányuló - azon belül is elsõsorban az alkalmazás fejlesztés és üzemeltetés outsourcing (Application Outsourcing – AO) - szerzõdések száma több, mint duplájára nõtt – állítja az Everest Global tanácsadó cég. A társaság elemzése szerint a biztosítók nagy értékû (több mint 25 millió dollár) kiszervezési ügyletek iránti érdeklõdése folyamatosan növekszik. A 2012-ben kötött szerzõdések mintegy harmadát kötötték ilyen nagy értékben.

Az Everest elemzése szerint a biztosítói IT outsourcing tevékenység nagy része 2013-ban Észak-Amerikában zajlott, az európai biztosítók visszafogták diszkrecionális kiadásaikat és inkább vállalati erõforrás-tervezési (ERP) projektekre fókuszáltak a teljes vállalati tevékenység menedzselése érdekében.

Összességében az alkalmazás-fejlesztés, karbantartás és tesztelés funkció kiszervezése volt a leggyakoribb az élet- és nem-életbiztosítók körében, azonban csomagolt és ERP szoftverek implementációjának kiszervezése nõtt a leginkább 2012-ben – állapítja meg jelentésében az Everest.

2012-ben a kisebb biztosítótársaságok mutattak nagyobb nyitottságot az AO iránt, és több szerzõdést kötöttek. Ehhez elsõsorban globális szolgáltatókat választottak, azonban továbbra is Ázsia számít a legköltséghatékonyabb megoldásnak az alkalmazás-kiszervezés terén – állítja a jelentés.

Ami az árképzési struktúrát illeti, a 2012-ben megkötött AO szerzõdések több mitn fele fix áras szerzõdés volt. Az Everest szerint a vevõk azért preferálják ezt a szerzõdést, mert így kontroll alatt tudják tartani az IT-kiadásaikat és a pénzügyi kockázatokat is megosztva viselik a szolgáltatóval.

Az Everest várakozásai szerint a biztosítók AO iránti kereslete továbbra is erõs marad. 2012 és 2017 között körülbelül 75 darab, összesen 7,6 milliárd dollár értékû szerzõdés kerül majd megújításra.