Az utasbiztosítások is fejlődnek a járvány miatt
2020.07.14

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzár feloldását követő időszakban is óvatosan tervezi utazásait: a Netrisk.hu 6000 fős felmérése szerint a válaszadók 50 százaléka a nyár végére vagy őszre tolta ki következő utazását, 18 százaléknyian pedig csak jövőre terveznek útra kelni. Idén nyáron a nyaralni indulók 56 százaléka a határokon belül marad.

A már megkötött utasbiztosítások tanúsága szerint a külföldre indulók több mint fele Horvátországba (35,3%) és Ausztriába (15%) indult el pihenni. A célpontok között gyakorlatilag nem is szerepel Európán kívüli ország.

A távolabbi úticélok háttérbe szorulását mutatja az is, hogy a biztosítások mindössze 12 százalékát kötötték repülőgépes utazásra, szemben az előző években tapasztalt 35-40 százalékos aránnyal. Noha ez a 12 százalékos  arány a járatok fokozatos helyreállásával vélhetően emelkedni fog a nyár hátralévő részében, a nyár egészében aligha fogja meghaladni az utazások 20 százalékát.

Adataink szerint a jelenleg kötött utasbiztosítások átlagdíja 540 forint, ami érezhetően elmarad az előző évek 600 forint körüli értékétől – mutat rá Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. – Ennek elsődleges oka, hogy az Európán belüli utakra kötött biztosítások átlagdíja alacsonyabb, mint a más kontinensekre vonatkozó szerződések. A legnépszerűbb közeli célpontokra, például Horvátországra pedig már több  biztosító is eleve kedvezményes biztosítási csomagokat dolgozott ki az előző években.”

Fokozatosan bővülnek a Covid-19-hez kapcsolódó fedezetek

A koronavírussal a jelek szerint még hosszabb ideig együtt kell élnünk, erre pedig a biztosítóknak is hatékony választ kell adniuk. Többek között a Netrisk.hu és a Biztosítás.hu is kezdeményezte az utasbiztosító társaságoknál olyan fedezetek beépítését, mint például a karanténintézkedések miatti többletköltségek megtérítése, vagy annak a kockázatnak a fedezete, ha az utas indulás előtt lesz covid-fertőzött, és emiatt nem tud elutazni. Jelenleg is találunk olyan utasbiztosításokat, amelyek feltételei már tartalmazzák ezeket az elemeket, és további biztosítók szintén dolgoznak az ilyen irányú bővítésen.

Belföldre is célszerű utasbiztosítást kötni

A belföldi utazások előtérbe kerülése miatt megnövekedhet a szerepe a belföldi utasbiztosításoknak is. A Netrisk felmérése azt mutatja, hogy a többség (60%) nem is tud róla, hogy belföldre is köthetők ilyen biztosítások.

A belföldi utasbiztosításban olyan klasszikus utasbiztosítási fedezetek szerepelnek, mint a poggyászbiztosítás, útlemondás (sztornó) biztosítás, vagy éppen gépjárműassistance-szolgáltatás. Emellett olyan egészségügyi problémákkal kapcsolatos térítéseket is nyújt, mint a betegszállítás költsége, a nyaralás megszakítása miatt ki nem használt szállásköltség térítése, vagy éppen az utazás során elszenvedett baleset miatt járó táppénzkiegészítés” – teszi hozzá a Netrisk.hu szakértője.