USA: lassan emelkedõ vagyonbiztosítási díjak
2014.01.13
Idén is folytatódnak a nem-életbiztosítási díjak emelkedése, azonban közelmúltbelinél lassabb ütemben – állítja legfrissebb jelentésben a Standard&Poor’s.

Elemzésében a hitelminõsítõ intézet azt mondta, hogy továbbra is stabilnak látja a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágak kilátásait az Egyesült Államokban, beleértve a lakossági és a vállalati vonalakat is.

Ugyanakkor a díjemelkedés üteme idén lendületet veszíthet, és akár a veszteségek növekedési ütemétõl is elmaradhat – közölte az S&P, hozzátéve, hogy a várhatóan gyakoribb és súlyosabb katasztrófák negatívan fogják érinteni a nem-életbiztosítók kárhányadait.

Az S&P szerint azonban az iparág továbbra is rendkívül tõkeerõs és a befektetési portfoliók is konzervatívan kezeltek, ennek megfelelõen az iparág tartalékai megfelelõek. A tartalékfeloldások 2013-ban is erõteljesek maradtak, annak ellenére, hogy az S&P régóta arra számít, hogy a tartalék feloldások üteme csökkeni fog.

Egyes biztosítóknál problémák adódhatnak

A QBE biztosítási csoport, a Tower Group International vagy a Meadowbrook Insurance Group legutóbbi tartalékproblémái nem utalnak iparági tartalékképzési problémákra, az S&P szerint ez inkább a nevezett három társaság, illetve alapkezelõik rossz döntéseit tükrözik.

Az S&P szerint az iparág a 2000-es évek eleji tartalék erõsödési hullám óta jobb vállalati kockázatkezelési képességekkel rendelkezik, amely egyértelmûen csökkenti az aggodalmakat.

Az iparág számára olyan kérdések jelentenek inkább kihívást, mint az Egyesült Államok terrorizmus elleni biztosítási programjának megújítása, a növekvõ szabályozói akadályok és az inflációs aggodalmak. A hitelminõsítõ úgy véli, hogy a biztosítók jobban képesek azonosítani és kezelni ezeket a bizonytalanságokat, köszönhetõen a vállalati kockázatkezelési funkciók folyamatos fejlesztései miatt.

Bár a számok még nem véglegesek, az S&P szerint az USA nem-életbiztosítóinak 2013-as eredményei 2007 óta a legerõsebbek lehetnek. Az erõs tavalyi teljesítmény elsõsorban az amerikai biztosítók tarifanöveléseinek, az alacsony katasztrófa károknak, a jelentõs tartalékfeloldásoknak köszönhetõ.