Jelentõsen csökkentek a viszontbiztosítási díjak
2014.01.06
Az óévben történt viszonylag kevés természeti katasztrófa és a viszontbiztosítási piacon élesedõ verseny miatt másfél évtizede nem látott csökkenést mutatnak a viszontbiztosítási díjak. Mindez a biztosítási díjak általános csökkenéséhez is vezethet.

Az éves szerzõdések megújításánál a biztosítók egyes fontos viszontbiztosítási területeken akár 25 százalékkal is alacsonyabb díjakat fizethetnek – idézi a Financial Times cikkét a Portfolio.hu. Amerikában például az ingatlanok természeti katasztrófák elleni viszontbiztosítása több mint negyedével, világszinten sok piacon körülbelül 15 százalékkal csökkent. A Guy Carpenter által összeállított globális ingatlan-viszontbiztosítási index 11 százalékkal esett, erre 1999 óta nem volt példa. A viszontbiztosítási díjak csökkenése összességében a hagyományos biztosításokat is olcsóbbá teheti.

A folyamatot részben az olyan új termékek szélesebb körû elterjedése okozta, mint például a katasztrófa-kötvények (cat bond), de a viszontbiztosítók közötti élesedõ verseny is a díjak mérséklõdéséhez vezetett.

A viszontbiztosítási díjakat csökkentette az is, hogy tavaly a 10 éves átlagnál (58 milliárd dollár) is kevesebbet, 45 milliárd dollárt fizettek ki a biztosítók természeti katasztrófák után. Ráadásul az év legnagyobb katasztrófája, a Haiyan tájfun is fõleg a fejlõdõ országokat érintette, ahol a nemzetközi nagybiztosítók kisebb kitettséggel rendelkeznek. Emellett a észak-atlanti hurrikánszezon is gyenge volt, 1982 óta a legkevesebb vihart regisztrálták. A legtöbbet a német és a kanadai kitettségû biztosítók fizették ki, ahol több nagy árvíz is elõfordult. A Costa Concordia tragédiája miatt a Marine biztosító is nagy veszteségeket szenvedett el, összesen 1,7 milliárd dolláros költséget okozott a cégnek a hajó elsüllyedése.