Várakozáson felül nõttek tavaly a befektetési alapok
2014.01.21
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán decemberben is. A világ tõzsdéi vegyesen szerepeltek: a fejlett régió emelkedett, a fejlõdõ csökkent. A magyar index hasonlóan szerepelt, mint a fejlõdõ átlag. A forint erõsödött a dollárhoz és az euróhoz képest is. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán, ismét kimagasló növekedést hoztak az abszolút hozamú alapok, így az egy évre visszatekintõ növekedést tekintve is az élen végeztek.

Az év minden egyes hónapja gyarapodást hozott, legkisebb júniusban 0,4%; legnagyobb márciusban 5,2%. Az éves növekedés pedig 35,3%, amely túlszárnyalta a várakozásokat.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 82 milliárd forinttal, azaz 1,8 százalékkal növekedett decemberben, alapvetõen az új befektetéseknek köszönhetõen. A kezelt vagyon ebben a hónapban néhány kategória esetében ugyan csökkent, de a növekvõ kategóriák száma és a növekedés nagysága is felülmúlta a csökkenést. Tõkekiáramlás a részvény, árupiaci, tõkevédett és zártkörû alapoknál volt a többi kategória esetében viszont jelentõs tõkebeáramlást tapasztalhattunk, köszönhetõen a növekvõ lakossági megtakarításoknak. Ebben a hónapban összességében 96 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz az abszolút hozamú alapokhoz, a kötvény és a vegyes alapokhoz áramlott. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 4.617 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A teljes 2013-as évre nézve a hazai alapok nettó eszközértéke 1.205 milliárd forinttal növekedett. Az emelkedés már 2012. utolsó negyedévében elkezdõdött, így gyakorlatilag 15 hónapja töretlen a növekedés.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,9 százalékkal nõtt, az egész évet tekintve pedig több, mint 40%kal.

A pénzpiaci alapokon belül érdemes megemlíteni, hogy a hazai és az euró övezeti likviditási alapokban nagyobb visszaváltás volt, mindkét helyrõl 6 milliárdnyi tõke áramlott ki. Ezzel szemben az hazai pénzpiaci alapokba 15 milliárd friss tõke áramlott. Az eredõ összességében pozitív, hiszen a pénzpiaci alapokba 11,8 milliárdnyi nettó értékesítés volt. Az eredmény: 1%-os vagyongyarapodás a hozamokkal együtt. Éves szinten a pénzpiaci alapok lemaradók voltak, hiszen az éves növekedés ”csak” 17,5%, ami csak fele az alapok átlagos vagyonnövekedésének.

A kötvényalapok továbbra is népszerûek, az utóbbi két hónapban fõleg a rövid futamidejû kötvényalapokat keresik. A vagyongyarapodás 4,7% volt és 34 milliárdnyi friss tõke áramlott a kötvényalapokba. Ami a teljes évet illeti, a kötvényalapok 121%-os vagyonnövekedést értek el, amivel a harmadik helyet szerezték meg. Csakúgy mint decemberben, az egész évben is a kötvényeken belül a rövid futamidejûek voltak a legkeresettebbek.

A magyar tõzsdeindex a világpiaci trendekkel összhangban csökkent. A részvényalapokból közel 4 milliárdnyi tõke távozott, amit a hozamok nem tudtak ellensúlyozni, így összességében részvényalapok vagyona 3,4%-kal csökkent. December itt is letükrözte gyakorlatilag az egész évet. A részvényalapok vagyona egy év alatt 7,3%-kal csökkent, ami meglepõ, ha a világ tõzsdéinek teljesítményét nézzük.

A tõkevédett alapokból jelentõsebb, mintegy 12,7 milliárdnyi tõke áramlott ki. Így nem meglepõ, hogy a kategória nettó eszközértéke is csökkent 5%-kal. Az éves visszatekintés ennél a kategóriánál gyakorlatilag stagnálást mutat, hiszen a vagyon mindössze 3%-kal növekedett.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott. A tõkebeáramlás 35,4 milliárdot tett ki, ami a legnagyobb a hónapban. A kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 8,4%-os volt, ami a második legmagasabb érték. Figyelemre méltó, hogy az abszolút hozamú alapok decemberben már nagyobb eszközértékkel bírnak, mint a tõkevédett alapok. Az ingatlanalapok ”elõzésére” októberben került sor, így már csak a hagyományos pénzpiaci és kötvény alapok nagyobbak ennél a néhány éve még lényegében ismeretlen alaptípusnál. Az abszolút hozamú alapok számára a 2013-as esztendõ diadalmenet volt. Ez a kategória érte el a legnagyobb növekedést, amely 137%-ra rúgott. 2012. év végén éppen hogy átlépte a kategória a 200 milliárdos határt, most december végén pedig már 484,2 milliárd volt az összesített nettó eszközértékük.

Az ingatlanalapok közel átlagos növekedést mutattak az év utolsó hónapjában. A friss tõke nagysága 6 milliárdot tett ki az elmúlt hónapban. A tõkebeáramlás és a hozam együttesen 1,6 %-os pozitív vagyonváltozást hozott. Ami az éves visszatekintést illeti, a korábbi csökkenésrõl, majd stagnálásról 2013. év második felében az ingatlanalapok magukra találtak és elkezdtek növekedni. Így az éves növekedés elérte a 20%-ot.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 17 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a harmadik legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 3,2%-kal növekedett. A vegyes alapok a második legnagyobb vagyonnövekedést produkálták az elmúlt évben, ami 128%-ot jelent. Nagyon érdekes, hogy a dinamikus vegyes alapok egyáltalán nem tudtak növekedni, ahogy a részvény alapok sem; viszont a kiegyensúlyozott vegyes alapok szárnyaltak. A vegyes alapok már 2013 júliusában megelõzték a részvényalapokat, ami a vagyon nagyságát illeti, év végére pedig már 86 milliárd forintot tett ki a különbség.

Az árupiaci alapokból fél milliárdnyi tõke távozott. A hozamok némileg rontottak is a helyzeten, így a nettó eszközérték 5,7%-kal csökkent. Az árupiaci alapok nettó eszközértéke csaknem 17%-kal csökkent az elmúlt év folyamán.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tõkekivonást tapasztalhattunk 0,6 milliárdnyi értékben. A vagyoncsökkenés mértéke 1,6% volt. Éves szinten a zártkörû alapok vagyona 26%-kal csökkent, ami a legnagyobb zsugorodás a kategóriák között. Tulajdonképpen a zártkörû alapok a nyugdíjrendszer reformja óta nem találnak magukra, ami sok magyarázatra nem is szorul.