Tovább csökkent az alapkamat: mi lesz a hitelkamatokkal és a bankbetétekkel?
2014.01.22
A héten 0,15 százalékponttal tovább csökkentette az alapkamatot az MNB, így az újabb történelmi mélypontra, 2,85%-ra esett. A Bankmonitor.hu elemzésében arra tér ki, hogy miként érinti mindez a hiteleket s mit várhatunk a megtakarítási oldalon.

Mi várható hitelfronton?

A lakáshitelek kamata jellemzõen BUBOR-hoz kötött. A BUBOR a Budapesti Bankközi Kamat fantázianeve. Jellemzõen a bankok a lakáshitelek kamatát a következõ formulával állapítják meg: BUBOR + X%. Az elmúlt több mint fél évben a BUBOR minden esetben lekövette az MNB alapkamatcsökkentését. Sõt, a BUBOR az elmúlt egy évben már az MNB kamatszint alá csökkent!

Fentiekbõl adódóan arra Bankmonitor.hu elemzõi arra számítanak, hogy a lakáshitelek kamatába be fog épülni az MNB aktuális kamatcsökkentése is, de természetesen csak a hitel következõ kamatforduló napján fog ez bekövetkezni. A hosszú távú fix kamatozással rendelkezõ hitelek esetében a változás sokkal kiszámíthatatlanabb, melynek egyetlen oka, hogy az 5-10 éves kamatok és hozamok sokkal kisebb csökkenést mutattak az elmúlt fél évben, mint az alapkamat maga

A 0,15 százalékpont csökkenés egy 20 éves lakáshitel esetében megközelítõen 1,5%-os havi törlesztõ csökkenést eredményez.

És a megtakarítások kamata?

Mióta a bankok nincsenek kiéhezve a betétekre, azóta az átlagos kamatszint lecsökkent a jegybanki alapkamat alá. Nincs semmi okunk sem azt feltételezni, hogy az aktuális 0,15%pontos kamatcsökkentést a betétek nem fogják lekövetni a következõ másfél hétben.

A kamatvágás hatására várhatóan mind többen fordulnak a befektetési alapok felé (és az eddigi 1000 milliárd Ft után újabb 10-50 milliárdok ugranak át alapokba), valamint tovább nõhet a hosszú futamidejû, 3 és 5 éves állampapírok iránti kereslet, melyek infláció +3%pont kamatfizetéssel bírnak.