Újra növekszik a francia biztosítók bevétele
2014.02.03
A francia biztosítási ágazat bevételei tavaly 4 százalékkal emelkedtek, amely fordulatot jelent az életbiztosítások piacán, melyet korábban hátrányosan érintett az adózásuk körüli bizonytalanság és a háztartási költségvetések szigorodása – közölte a francia biztosítási szövetség (FFSA).

A vezetõ életbiztosítók, mint a CNP Assurances és az Axa eredményei jó alapot teremtettek az egész piacnak, a két társaság uraljta a közel 1500 milliárd eurós francia piac nagy részét.

A francia biztosítók értékesítési volumene a 2012-es 181 milliárd euróról tavaly 189 milliárd euróra emelkedett. Az életbiztosítási szerzõdések ezen belül 11 milliárd eurós beáramlással szembesültek, miután 2012-ben még 6 milliárd eurós kiáramlás jellemezte az életbiztosítási piacot. 2012-ben bevételeik már csak 5 százalékkal csökkentek a 2011-es 9 százalékos zsugorodáshoz képest.

Az életbiztosítások ismét népszerû megtakarítási formává váltak a franciák körében a kedvezõ adózási szabályoknak köszönhetõen, ugyanakkor az utóbbi idõben a befektetõk inkább a likvidebb, adómentes banki betéti számlát (Livret A) részesítették elõnyben, miután Hollande elnök felvetette, hogy új adót vetne ki az életbiztosításokra.

Most azonban úgy tûnik, kezdenek visszatérni a piacra a befektetõk, hiszen Hollande a közelmúltban bejelentette, hogy a kormány hivatalban állásáig, egészen 2017-ig nem kívánja felülvizsgálni az életbiztosítások adózását.

Az FFSA igazgatója, Jean-Francois Lequoy szerint az emberek ismét látják, hogy mire számíthatnak hosszabb távon az életbiztosítások terén. A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a Livret A egyre kevesebb pénzt gyûjt – tette hozzá Lequoy.
Az a szabályenyhítés, amely megengedi a biztosítóknak, hogy mérlegük mintegy 5 százalékát vállalati hitelekbe fektessék, 11 százalékos növekedést eredményezett a kis- és középvállalatokba történõ teljes beruházások nagyságában. Összesen mintegy 46,6 milliárd eurót fektettek a biztosítíók tavaly a kkv-szektorba.

Ezek az eszközök természetesen kevésbé likvidek, mint mondjuk az államkötvények, így a rájuk vonatkozó tõkekövetelmény is magasabb, az azonban a biztosítókon múlik, hogy miként kezelik a magasabb hozam és a magasabb tõkekövetelmény közötti trade-off-ot – közölte a Standard and Poor's a kkv-szektornak nyújtott hitelekkel kapcsolatban.

Eközben az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) idén tavasszal tervez lebonyolítani egy tõkemegfelési stressztesztet a biztosítási szektorban, az új Szolvencia II szabályok alapján.

Lequoy szerint a francia biztosítók tõkehelyzete megfelelõ az új szabályok szerint is.