Tovább zsugorodott a biztosítók díjbevétele
2011.08.12
Az elõzetes adatok szerint 419,4 milliárd forint díjbevétellel zárták a biztosító társaságok az elsõ félévet, ami elmaradást mutat az egy évvel korábbi 442,88 milliárd forinthoz képest – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból.

2011 elsõ hat hónapjában a 30 biztosító társaság, egyesület, illetve fióktelep életbiztosítási díjbevétele 212,79 milliárd forint volt, a nem életbiztosítási díjbevételek pedig 8,7 milliárd forinttal 206,6 milliárd forintra csökkentek. Az életbiztosítási piacról származó adatok azonban nem teljesek, mert a nyilvános részvénytársasági formában mûködõ CIG Pannónia Életbiztosító adatait nem tartalmazzák. Az elmúlt év elsõ felében az életbiztosítási díjbevétel közel 15 milliárd forinttal volt több.

A nem életbiztosítási díjbevételekbõl a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) 55,92 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 64,1 milliárd forinttal. Szombat Tamás, a MABISZ Gépjármû Tagozatának elnöke szerint ez azzal magyarázható, hogy az évrõl évre tapasztalható díjcsökkenés(ben) szerepe van a kedvezõen alakuló kárstatisztikáknak is. A javuló kárstatisztika nemcsak a válság, a magas benzinárak következtében visszaesõ gépjármûforgalommal, hanem a kármegelõzés érdekében életbe léptetett jogszabályi változásokkal - a bírságok jelentõs emelésével és az objektív felelõsség bevezetésével - is összefügg.

A casco-díjbevételek 6 milliárd forinttal 38 milliárd forintra mérséklõdtek. A fellendülést az új autók értékesítésének növekedése hozhatja meg - állapította meg Szombat Tamás, hozzátéve: az alacsonyabb casco-díjak több szerzõdést generáltak. 2011. június végén 818 ezer darab casco-szerzõdést kezeltek a biztosítók, közel 14 ezer darabbal többet az egy évvel korábbinál.

A biztosítók rangsorát változatlanul a Allianz vezeti 21,2 százalékos piaci részesedéssel, amely az elõzõ év elsõ félévi 23,33 százalékos mértékérõl csökkent. A második legnagyobb biztosító 14,85 százalékos piaci résszel a Generali-Providencia, míg a harmadik 11,05 százalékkal a Groupama. Az elõbbi biztosító piaci részesedése lényegében nem változott, míg a Groupamáé 0,59 százalékponttal nõtt.