Januárban is tekintélyes növekedés volt az alapok piacán
2014.02.19
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán januárban is. A világ tõzsdéi rosszul szerepeltek, különösen a fejlõdõ csökkent. A magyar index ezzel szemben némileg erõsödni tudott. A forint viszont jelentõsen csökkent a dollárhoz és az euróhoz képest is. A vagyongyarapodást tekintve a befektetési alapok piacán, ismét kimagasló növekedést hoztak az abszolút hozamú alapok, ahol kétszámjegyû a növekedés. De a vegyes és a kötvényalapok vagyona is szépen növekedett, csakúgy, mint az elmúlt évben.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 169 milliárd forinttal, azaz 3,7 százalékkal növekedett januárban, alapvetõen az új befektetéseknek köszönhetõen. A kezelt vagyon ebben a hónapban gyakorlatilag minden egyes kategóriában növekedett, csupán a növekedés mértékében láthatunk eltérést. Az egyes kategóriáknál jelentõs tõkebeáramlást tapasztalhattunk. Ebben a hónapban összességében 163 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz az abszolút hozamú alapokhoz, a kötvény és a vegyes alapokhoz áramlott. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 4.786 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 3,4 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapok vagyona mindössze 0,9%-kal nõtt, ami érthetõ, hiszen a befektetõk a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben. A tõkebeáramlás így is elérte a 12 milliárd forintot.

A kötvényalapok továbbra is igen népszerûek. Az utóbbi hónapokban fõleg a rövid futamidejû kötvényalapokat keresik a befektetõk és így volt ez januárban is. A tõkebeáramlás 50 milliárd forint, amely a legnagyobb a kategóriák között és ami tulajdonképpen a rövid kötvényeknek köszönhetõ szinte kizárólag. A rövid kötvényalapokon belül is 36 milliárd áramlott a hazai rövid kötvényalapokba. A vagyongyarapodás 6,6% volt.

A magyar tõzsdeindex a világpiaci trendekkel szemben emelkedni tudott. A részvényalapokba 8,6 milliárdnyi tõke érkezett, amit a hozamok tovább javítottak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,4%-kal növekedett.

A tõkevédett alapokba 6,4 milliárdnyi tõke áramlott be, mindez azonban csak 0,2%-os vagyongyarapodást eredményezett a hozamokkal együtt, amely a legkisebb növekedés a kategóriák versenyében.

Az abszolút hozamú alapok esetében a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban ismét megmutatkozott. A tõkebeáramlás 47,9 milliárdot tett ki, ami a második legnagyobb a hónapban. A kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 11,4%-os volt, ami a legmagasabb érték. Érdekes, hogy az elõzõ év januárjában szintén hasonló (11,8%) növekedést láthattunk, így igazán biztatóan indul 2014 is az abszolút hozamú alapok számára.

Az ingatlanalapok némileg elmaradtak az átlagos növekedéstõl az év elsõ hónapjában. A friss tõke nagysága 8,4 milliárdot tett ki, a tõkebeáramlás és a hozam együttesen 2,6%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 23,5 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a harmadik legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 6,9%-kal növekedett. Ilyen tempó és tendencia mellett, ez a kategória is megelõzheti év végére a korábbi sztárokat, az ingatlan és tõkevédett alapokat, ahogy azt az elmúlt évben az abszolút hozamú alapok tették.

Az árupiaci alapokba mindössze 38 milliónyi tõke érkezett. A hozamok némileg javítottak a helyzeten, így a nettó eszközérték 1,7%-kal növekedett.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban – igen hosszú idõ után elõször – kisebb tõkebeáramlást tapasztalhattunk 2,7 milliárdnyi értékben.