Ismét növekedés a befektetési alapok piacán
2015.11.17
Az elmúlt két hónap stagnálása után ismét növekedett a befektetési alapok piaca. A fejlett és a fejlõdõ világ tõzsdéi is jelentõsen emelkedtek, amit követett a magyar piac is, igaz a hazai index emelkedése csak a fele volt az átlagosnak. A devizapiacon a forint az euróhoz képest tudott erõsödni, de a dollárhoz képest gyengült.

Ami a tõkeáramlást illeti, ebben a hónapban is vegyes a kép. A két legnagyobb arányt képviselõ kategóriából, a pénzpiaci alapokból és a kötvényalapokból kiáramlott a tõke. Hasonlóan kiáramlást tapasztalhattunk a tõkevédett alapokból is, azonban a többi kategória esetében kisebb-nagyobb összegben tõkebeáramlást láthattunk az elmúlt hónapban. Októberben a visszaváltások 22 milliárd forinttal haladták meg az értékesítéseket. A legnagyobb vagyongyarapodást ebben a hónapban a származtatott és a részvényalapok érték el. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 21,8 milliárd forinttal, azaz 0,39 százalékkal növekedett októberben. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.663 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 0,26 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,4%-kal csökkent köszönhetõen a 33,4 milliárdos visszaváltási többletnek, amely a legtöbb alkategóriát érintette. Meg kell említeni, hogy a hazai likviditási alapok közül egy 27 milliárd nettó eszközértékû alap a hazai pénzpiaci alapok közé került átsorolásra, ezért látható egyik esetében szokatlanul nagy csökkenés, másik esetében pedig kiugró növekedés.

A kötvényalapokból 2,8 milliárdnyi tõke távozott, ami a hazai kötvényalapoknak köszönhetõ. (Elsõsorban a hazai rövid futamidejû, másodsorban a hazai hosszú futamidejû kötvényalapoknak.) A hozamok csak némileg tudták mérsékelték a tõkekiáramlás hatását, így is végül a vagyon 0,2%-kal csökkent.

A vegyes alapokba 4,7 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a második legmagasabb érték. A hozamok ezúttal kedvezõen alakultak, így a vagyon 1,7 százalékkal növekedett.

A magyar tõzsdeindex ezúttal kevésbé teljesített jól, mint a nemzetközi indexek, de panaszra nem lehetett okunk. A részvényalapokba 0,5 milliárdnyi tõke érkezett, azonban a pozitív hozamok jelentõsen növelték a részvényalapok vagyonát, amely 5,4%-kal lett több mint az elmúlt hónapban.

A tõkevédett alapokból ezúttal 2,5 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok ezt korrigálni tudták, így összességében 0,4 százalékos növekedést láthattunk a kategória vagyonában.

Az abszolút hozamú alapokba ebben a hónapban friss tõke érkezett, amelynek nagysága, 1,3 milliárd. A hozamok ehhez még hozzá is tettek, így a vagyongyarapodás 1,2%-os lett.

A származtatott alapokba 2,3 milliárd forintnyi friss tõke érkezett és ezúttal a hozamok is igen kedvezõen alakultak, így a kategória ebben a hónapban a korábban már megszokott jó teljesítményt nyújtotta.

Az ingatlanalapoknál ebben a hónapban is tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amelynek nagysága 7,4 milliárd, ami egyben a legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még némileg hozzá is tettek, így a kategória vagyonváltozása elérte a plusz 1,7%-ot.

Az árupiaci alapoknál tõkemozgást gyakorlatilag nem tapasztaltunk, de a hozamok kedvezõtlenül alakultak, így a kategória vagyona 1,4%-kal csökkent.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tõkebeáramlás volt tapasztalható, amit a hozamok tovább erõsítettek, így összességében a nettó eszközérték 2,7%-kal növekedett.