Hova vándorolnak a reálhozamok? A döntõ többség elkölti!
2011.08.12
Feltehetõen nem az önkéntes pénztárak és a biztosítók vagyonát gyarapítják majd a reálhozamként kifizetett pénzek. Az emberek döntõ többsége ugyanis nem forgatja vissza pénzét, elkölti – hangzott el az ATV híradójában.

Átlagosan 75-80 ezer forintot kapnak reálhozamként az állami rendszerbe átlépõ egykori magán-nyugdíjpénztári tagok. Az érintettek mintegy 80 százaléka kap egyébként pénzt. Az 1000 forintot el nem érõ kifizetésektõl a milliós tételekig terjed a skála.

A pénzpiaci szereplõk arra számítottak, hogy a kifizetett hozamok 10 százalékát, nagyjából 25- 30 milliárd forintot különbözõ biztosítási termékekbe fektetik majd az ügyfelek. Csakhogy a növekvõ törlesztõ részletek miatt már egyáltalán nem biztos, hogy megtakarításba fektetik majd a hozamot.

A Signal Biztosító vezérigazgatója, Kálózdi Tamás egy-két hete még azt remélte, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik néhány tízezer forintot kapnak vissza, 10 százalékuk nyugdíjcélú befektetésre fordítja majd a hozamot. Akik pedig százezer forint nagyságrendben kaptak pénzt, azoknak akár 20-25 százalékánál is esély van arra, hogy a reálhozamból például nyugdíj célú életbiztosítási szerzõdést kötnek. Mostanra a 10 helyett 5, a 20 helyett pedig 10 százalékról beszél.

Az állam egyébként 20 százalékos támogatást ad azoknak az ügyfeleknek, akik a reálhozam és tagdíj kiegészítés összegét egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára utaltatják át, mégis mindössze a pénztártagok kevesebb, mint 2 százaléka él ezzel a lehetõséggel.