A bankszektor kész az önkormányzatok továbbfinanszírozására
2011.08.12
A Bankszövetség és az önkormányzati szövetségek vezetõi ma délután egyeztetõ megbeszélést tartottak. A felek áttekintették a rendelkezésre álló adatok alapján az önkormányzatok adósságával kapcsolatos helyzetet.

Megállapították, hogy jelenleg az önkormányzatok meghatározó többségének mûködése stabil, adósságtörlesztési hajlandósága jó, finanszírozottsági szintje az EU átlagának megfelelõ. Ugyanakkor az elmúlt napok rendkívül nagymértékû árfolyam emelkedésének hatásai egyelõre nem ismertek.

A tárgyalópartnerek egyértelmûen kijelentették, mindkét fél abban érdekelt, hogy az önkormányzatok megfelelõ gazdálkodással a továbbiakban is eleget tudjanak tenni fizetési kötelezettségeiknek. Ezért a jövõben is nyitottak a folyamatos egyeztetésre, és a piaci események hatásainak értékelésére.

Ugyanakkor az önkormányzatok további finanszírozásához elengedhetetlen a hosszú távon stabil és egyértelmûvé tett jogi keretrendszer kialakítása. Többek közt például az, hogy a közbeszerzési törvény általános rendelkezései helyett specifikus, rugalmas szabályozás vonatkozzon a önkormányzatok pénzügyi szolgáltatásainak igénybevételére.

A bankszektor kész az önkormányzatok továbbfinanszírozására - de a jövõbeli lehetõségek meghatározásának elõfeltétele az önkormányzati reform lépéseinek részletes, pontos ismerete. A bankszakma képviselõi igény esetén készen állnak a szakmai egyeztetésre, hogy az átrendezett feladat-hatáskör és a megújuló önkormányzati finanszírozási rendszer kapcsán se kerüljön veszélybe a helyhatóságok fizetõképessége.

A teljes önkormányzati koncepció megszületéséig a bankok továbbra is partnerek a fizetési nehézséggel szembesülõ önkormányzati ügyfelek esetén a leginkább megfelelõ pénzügyi megoldás megtalálásába, és szakmai tanácsadóként ösztönzik az önkormányzatok takarékos pénzügyi gazdálkodásának kialakítását, fenntartását.