Személyes vagyonukkal felelnek a cégvezetõk
2014.03.10
2014. március közepétõl személyes vagyonukkal felelnek a cégvezetõk a vezetõi minõségükben hozott döntéseikért, az Allianz vezetõ tisztségviselõk és felügyelõbizottsági tagok felelõsségbiztosítása azonban segíthet minimalizálni az kockázatokat. Magyarországon körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkezõ szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint a Polgári Törvénykönyv erre vonatkozó módosítása.

Az új Polgári törvénykönyv bevezetésével alapjaiban változik meg a gazdasági társaságok és egyéb jogi személyek vezetõ tisztségviselõinek valamint felügyelõ bizottsági tagjainak felelõssége. Míg a jelenlegi jogszabályok értelmében csak kivételes esetekben (felszámolás vagy környezetszennyezés) lehet közvetlenül kárigénnyel fellépni a kárt szenvedett harmadik személyeknek a vezetõkkel szemben, márciustól a döntést hozó vezetõt is perelhetik a károsultak. Mindeddig a társaság, mintegy védõ sorompóként állt a vezetõi elõtt, hiszen helyt állt a vezetõk károkozásáért. Az új Ptk. azonban kimondja, hogy az általa, vezetõi minõségében okozott kárért a vezetõ a társasággal egyetemlegesen felel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövõben a vezetõ ellen bárki közvetlenül is felléphet, és a kárért teljes magánvagyonával felel. A módosítás körülbelül 300 ezer gazdasági társaságot, és ezen felül még néhány ezer egyéb jogi személyiséggel rendelkezõ szervezetet (pl. szövetkezeteket) érint Magyarországon.

A felsõ vezetõk a vállalat méretétõl függetlenül különösen nagy kockázattal néznek szembe, mivel az õ döntéseiknek van a legnagyobb hatása a vállalati vagyonra. Míg egy vállalat számára az akár pár száz millió forintos kártérítések is elviselhetõ költséget jelentenek, egy vezetõ számára nagy terhet jelenthet, ha ezt a saját vagyonából kell fedeznie. Az ilyen kárigény érvényesítések ellen nyújt védelmet a vezetõ tisztségviselõk és felügyelõbizottsági tagok felelõsségbiztosítása, amely a hagyományos szakmai felelõsségbiztosításokkal ellentétben, a vezetõi tevékenységre, és nem a szakmai tevékenységre nyújt biztosítást. A vezetõ tisztségviselõk és felügyelõbizottsági tagok felelõsségbiztosítását megköthetik azok társaságok, akik védeni szeretnék saját vezetõiket, vagy azok a természetes személyek, akik vezetõ pozíciót töltenek be, és szeretnének gondoskodni személyes vagyonuk védelmérõl. Ráadásul a pénzügyi veszteségek megtérítésén túl, a biztosítás fedezi a jogi védekezés során felmerülõ költségeket is, amelyek azokban az esetekben is jelentõs költséget jelenthetnek, ha a kártérítési igény végül nem bizonyul megalapozottnak.

„A vezetõk felelõssége olyan kérdés, amely valamennyi iparágban érinti a nagyobb cégeket és kis- és középvállalkozásokat egyaránt, és szinte bármilyen ügy kapcsán felmerülhet” – mondta Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az Allianz Global Corporate & Specialty statisztikái alapján Európában a pénzügyi szervezetek, valamint az Internet/IT/Media/PR profillal rendelkezõ vállalatok részérõl érkezik a legtöbb vezetõ tisztségviselõk és felügyelõbizottsági tagok felelõsségbiztosítással kapcsolatos kárbejelentés. Bár Magyarországon a termék kihasználtsága még gyerekcipõben jár, Nyugat-Európában és az USA-ban a penetráció csaknem 100 százalék, ami egyértelmûen alátámasztja a biztosítás típus létjogosultságát és fontosságát.

„Az egyre erõsödõ verseny következtében a vállalatvezetõi döntések egyre összetettebb feladatot jelentenek. Egy-egy rossz döntés azonban még abban az esetben is megszülethet, ha egy cégvezetõ teljes mértékben vállalata érdekeit tartja szem elõtt, éppen ezért nagy terhet vehet le a válláról, ha rendelkezik olyan biztosítással, amellyel a személyére irányuló kártérítési igények kivédhetõek” – foglalta össze Horváth Andrea.