Ádáz harc a 230 milliárdért: ritkán látott konstrukciók a piacon
2011.08.15
Már javában tart a küzdelem a hazai piacon a maradó magán-nyugdíjpénztári tagok reálhozamaiért: a pénzügyi szolgáltatók honlapjain feltûntek a jelen körülmények között igen attraktívnak számító betéti kamatok éppúgy, mint új befektetési alapok és eddig még ritkán látott megtakarítási konstrukciók – írja a Világgazdaság.

A 230 milliárd forintnyi kifizetendõ reálhozam jól jöhet a forrásoldalon a bankoknak, hiszen a háztartási betétek állománya az elmúlt egy évben gyakorlatilag stagnált, az értékpapíroké pedig csak kis mértékben növekedett.

A legjobb lekötött betéteknél évi 8 százalékos kamatot is elérhet az ügyfél. Új típusú lehetõséget jelent a kockázatos befektetéseket kerülõ, ám a most elérhetõ kamatokat keveslõ ügyfeleknek az MKB Bank Kóstoló néven bevezetett kombinált betétje, amelynek egy elemét jelenti a bank saját kötvénye is.

A gyakorlatilag kockázatmentes befektetés után így hat hónapra évi 7,89 százalékos kamathoz juthat a tulajdonos.

Az FHB Bank is igyekezett új színt vinni a megtakarítási palettára: a nemrégiben indult Nyereménybetét lényege, hogy bizonyos idõszakonként értékes tárgynyereményeket (autót, iPad2-t) sorsolnak ki az ügyfelek között. A nyeremények mennyisége a nyereményalapban összegyûlt összeg nagyságától függ.

Új alapokból sincs hiány a piacon: a K&H Hozamváltó 5 alapja például 3 éves futamidõ és tõkevédelem mellett ígér optimális esetben 9 százalékos hozamot. A Budapest Alapkezelõ pedig az arany további száguldásában hívõ ügyfeleknek rakta össze az Arany alapok alapját.

A betéti termékek és az alapok mellett persze jelentõs mennyiségû pénz landolhat a nyugdíj-elõtakarékossági, illetve tartós befektetési számlákon is.

Annál is inkább, mert az elmúlt hetek tõzsdei lejtmenete miatt többen kaphatnak kedvet a részvénypiaci vásárláshoz is.