Jól teljesített Közép-Kelet-Európában az Allianz
2014.03.11
Az Allianz a közép-kelet-európai (KKE) régióban 2013-ben meggyõzõ eredményt ért el. A tartósan nehéz környezetnek köszönhetõen a 3,5 milliárd eurós teljes díjbevétel 4,6 százalékkal alulmaradt az elõzõ évi 3,7 milliárd euróhoz képest.

A vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág, valamint a vagyonkezelési és nyugdíjpénztári üzletág jó teljesítménye nem volt elegendõ a díjbevételek élet- és egészségbiztosítási üzletágnál regisztrált visszaesésének ellentételezésére. Erre az ágazatra hatással volt a Lengyelországban bevezetett korlátozó szabályozás, ami a helyi megtakarítási betétek díjbevételeinek megszûnését eredményezte. A 252 millió eurós mûködési eredmény 13,4 százalékos visszaesést jelent. Ez fõként az orosz piacon a gépjármûkárok növekvõ költségeinek következménye.

„Figyelembe véve a kiegyenlítetlen gazdasági környezetet és a KKE-piacok némelyikében a változó politikai közeget, leányvállalataink többsége a várakozásainknak megfelelõ eredménnyel zárta az évet. Társaságunk számára a legfontosabb, hogy üzleti alaptevékenységünk stabilan teljesítsen” – mondta Manuel Bauer, az Allianz SE növekedési piacokért felelõs igazgatósági tagja.

A vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág továbbra is jól teljesít

2013-ban a vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág bruttó díjbevételei a KKE-régióban 2477 millió eurót tettek ki, szemben a 2012-ben elszámolt 2393 millió eurós díjbevétellel. Ez 3,5 százalékos (a belsõ növekedési rátát illetõen 6,3 százalékos) növekedésnek felel meg.

A vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág növekedésének hátterében Oroszország áll, ahol a díjbevételek 130 millió euróval, azaz 19,2 százalékkal (belsõ szinten 26,4 százalékkal) nõttek, elsõsorban a gépjármû-, a baleset- és az egészségbiztosítás területén. Ez a növekedés messze meghaladta az ipari vagyon- és gépjármû-biztosítások ágazatában Magyarországon tapasztalt visszaesést és a szlovákiai gépjármû-biztosítások volumenének csökkenését, ami a szelektív biztosításkötésre és a kedvezõtlen piaci feltételekre vezethetõ vissza.

A vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletág mûködési eredménye a KKE-régióban 127 millió euró volt; ez a 25,7 százalékos (belsõ szinten 20,7 százalékos) csökkenést jelentõ kedvezõtlen fejlemény zömében az orosz piacon a gépjármûkárok növekvõ költségeire vezethetõ vissza. A 2013-as kombinált hányad az elõzõ évi 96,9 százalékot követõen 99,5 százalékon állt.

„A KKE-régió legtöbb piaca a telítettség állapota felé közelít, a vagyon- és felelõsségbiztosítási üzletágban elért idei eredményeinkben pedig ez az állapot tetten érhetõ. Így további üzleti tevékenységeink során a hangsúly a fejlett piacokhoz hasonlóan az alábbiakra helyezõdik: szigorú biztosítási fegyelem, a mûködési hatékonyság növelése és az ügyfélkiszolgálás színvonalának továbbjavítása” – emelte ki Manuel Bauer.

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág helyzete stabil, a lengyelországi szabályozói környezetben bekövetkezett változások hatásai azonban nem kerülték el

Az élet- és egészségbiztosítási üzletág 2013-as díjbevételei 913 millió euróra csökkentek az elõzõ évi 1176 millió euróhoz képest; ez 22,4 százalékos (belsõ szinten 21,0 százalékos) visszaesést jelent. A díjbevételek alakulása nagyrészt a lengyelországi szabályozás 2013 eleji változásának köszönhetõ, melynek következtében 210 millió euróval csökkent a megtakarítási betétek üzletága, amit részben ellensúlyozott az egyszeri díjas, befektetési termékek sikeres magyarországi kampánya.

A 2013-as mûködési eredmény stabilan 78 millió eurót ért el a 2012 azonos idõszakában elkönyvelt 79 millió euróval szemben.

„Minden piacon fennáll a szabályozás változásaiból eredõ kockázat, így bár a lengyelországi fejlemény nem mondható szerencsésnek, emlékeztet arra, hogy fontos a piacok és a termékcsoportok diverzifikálása” – mondta Manuel Bauer. „Az élet- és egészségbiztosítási üzletág teljesítménye összességében stabilnak mondható.”

Bõvülõ állandó ügyfélkör a nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágban

Az Allianz további növekedést könyvelt el a nyugdíjpénztári üzletágban a KKE-régióban, ahol a vállalat kellõképp diverzifikálta hét piacát. Az állandó ügyfelek száma 4,7 millióra emelkedett 2013-ban, míg 2012-ben a cég 4,6 millió ügyféllel rendelkezett. A kezelt vagyon a 2013-as évben a 2012. évi 8,7 milliárd euróról 12,6 százalékkal 9,8 milliárd euróra ugrott. A régió összes érintett nyugdíjpénztárában nettó beáramlás volt tapasztalható, amely hozzájárult ehhez az eredményhez. A legnagyobb nettó beáramlást Csehország, Horvátország és Románia könyvelte el.

A nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágak díjbevételei együttesen 11,3 százalékkal (belsõ szinten 11,9 százalékkal) 79 millió euróra növekedtek, míg ez az adat 2012-ben 71 millió euró volt. A mûködési eredmény növekedése elérte a 12,1 százalékot, és így 37 millió eurót tett ki. Az elõzõ évben elért 53,0 százalékos költség-bevétel arány 2013 során stabilan 52,9 százalékon maradt.

„Nyugdíjpénztári és vagyonkezelési üzletágunk figyelemre méltó teljesítménye rendkívül bíztató. Az összességében kiemelkedõ növekedés az általunk kínált termékek és szolgáltatások vonzerejét tanúsítja. A biztosítási piac 2013-ban egyébként nehézségekkel küzdõ közegében ez az üzletág jelentõs mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a díjbevételt és a mûködési eredményt illetõen egyaránt kétszámjegyû növekedést tudtunk elérni” – mondta Manuel Bauer.

Allianz Hungária- megõrizte piacvezetõ pozícióját

Az Allianz Hungária bruttó díjbevétele 2013-ban 128,45 milliárd forintot tett ki az elõzõ év 132,01milliárd forintos díjbevételéhez képest, mûködési eredménye 8,74 milliárd forintról 10,45 milliárd forintra növekedett. „A 2013-ban a gazdasági kilátásokban tapasztalható kismértékû, de nem számottevõ javulás ellenére, továbbra is változékony gazdasági klímával és kihívásokkal teli piaci körülményekkel kellett szembenéznie a biztosítási szektornak. Ennek ellenére a tudatos és szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetõen nyereséges évet zártunk, továbbra is stabil tõkehelyzettel és megfelelõ tartalékokkal rendelkezünk, és sikerült megõrizni piacvezetõ pozíciónkat” - emelte ki Kisbenedek Péter, az Allianz Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Allianz Hungária nem-életbiztosítási üzletágának díjbevétele 2013-ban 79,6 milliárd forintra csökkent az elõzõ évi 89,11 milliárd forintjához képest, mûködési eredménye pedig 7,91 milliárd forintot tett ki. A Mabisz által közzétett adatok szerint 21,2 százalékkal továbbra is õrzi elsõ helyét a nem-életbiztosítások területén piaci részesedése alapján.

A legnagyobb állománnyal rendelkezõ Allianz kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) és a casco üzletágakban folytatódó díjbevétel-csökkenése a piaci trendeket tükrözi. A gazdasági környezetben tapasztalható enyhe élénkülés következtében emelkedett a kárgyakoriság a motor üzletágak esetében, emellett néhány magas kárhányadú casco és kgfb flotta átmenetileg negatív hatással volt a kárráfordításra. Mindezek ellenére az Allianz továbbra is õrzi vezetõ pozícióját a kgfb piacon, részesedése 25,9 százalék, mely az utolsó negyedévben növekedésbe fordult. Az országos gépjármûpark folyamatos öregedésére való válaszul, az Allianz kifejezetten a használt autós célcsoport számára elindította az Allianz Casco Light terméket, amely megszokott minõségben nyújt megoldást azok számára, akiknél az ár a meghatározó szempont, mégis biztonságban akarják tudni autójukat lopás, törés és elemi károk esetén.

A lakossági vagyon ágazat területén enyhe díjbevétel-növekedést ért el a társaság az elõzõ év azonos idõszakához képest. Bár természeti katasztrófák tekintetében a 2013-as év viszonylag szerencsésnek mondható, néhány jelentõsebb természeti kár (hónyomás, földrengés, viharok, árvíz) elõfordult, mely rányomta bélyegét a lakossági vagyon ágazati technikai eredményére. A jelentõs mennyiségû, több mint 150 000 darab bejelentett kár ellenére, a tömegkárok gyors rendezésére kifejlesztett Synaptel okostelefonos alkalmazás használatával az Allianz Hungária a bejelentéstõl számítva átlagosan három nap alatt rendezte ügyfeleinek természeti kárait. Az elmúlt években az Allianz oly módon alakította ki otthonbiztosítási termékpalettáját, hogy mára minden célcsoportra egy-egy átlátható, rugalmasan variálható csomaggal rendelkezik, és az ügyfelek kedvükre válogathatnak igényeik és anyagi lehetõségeik szerint.

Az Allianz Hungária vállalati üzletágban ki kell emelni a mezõgazdasági ágazat teljesítményét, a növekedés fõ motorjának 2012-höz hasonlóan továbbra is a támogatott növénybiztosítás bizonyult. A teljes vállalati üzletág díjbevételét azonban negatívan befolyásolta, hogy néhány nagy díjvolumenû szerzõdés kikerült a társaság kezelésébõl.

Az Allianz Hungária Zrt. élet- és egészségbiztosítási üzletágának 49,85 milliárd forintos díjbevétele 14 százalékos növekedést jelent az elõzõ évhez képest, mûködési eredménye pedig 2,54 milliárd forintot tett ki 2013-ban.

Az egyszeri díjas életbiztosítások piacán növekedés volt tapasztalható, ennek megfelelõen az Allianz élet- és egészségbiztosítási üzletágának jelentõs díjbevétel-növekedése is többek között annak köszönhetõ, hogy az egyszeri díjas életbiztosítások eladására irányuló kampány sikere felülmúlta az elõzõ évit. Mindemellett a rendszeres díjas életbiztosítási piac zsugorodásának ellenére, az Allianz ezen a területen is növekedést ért el.

Az élet üzletágban továbbra is a korábbi termékpaletta értékesítése adta a bázist, ezen belül változatlanul a befektetéssel egybekötött életbiztosítások dominálnak, ezek a típusú biztosítások tették ki az új szerzések túlnyomó részét. A társaság felkészülten várta a 2014. január 1-jétõl életbe lépõ új jogszabályokat, miszerint a nyugdíjbiztosításokra adókedvezmény vehetõ igénybe. Ez a változás várhatóan megnöveli a lakosság hosszú távú öngondoskodási hajlandóságát.