Tudja, mennyi a paralimpikonok csúcssebessége?
2014.03.11
Miért használnak a jégkorongozók két hokiütõt a paralimpián? Miért állítják másként az órát minden egyes alpesi síelõnél? Az Allianz új infografikái bepillantást engednek a téli paralimpiai sportágak sajátosságaiba.

Március 7-én, az ünnepélyes megnyitó ünnepséggel vette kezdetét a XI. Téli Paralimpiai Játékok Szocsiban, ahol 45 ország atlétái 5 sportágban – alpesi sí, északi sí, ülõ jégkorong, kerekesszékes curling és biatlon – 72 versenyszámban mérik össze erejüket. Az Allianz, a nyári paralimpiai játékokhoz hasonlóan, infografikákat tett közzé a téli sportágak kapcsán, amelyek segítenek eligazodni a szabályokban és technikákban.

Alpesi sí - álló kategória

Az alpesi síelés három kategóriában kerül megrendezésre: ülõ, álló, látássérült. Ezeken belül, összesen 11 sportszámot rendeznek meg álló, hármat a látássérült és ötöt az ülõ kategóriában. Mindegyik számban különbözõ teljesítményû indulók versenyeznek. Egy speciális rendszer lehetõvé teszi, hogy a sérültség fokától függõen futó óra idõeredményeit összehasonlítsák (magasabb fokú fogyatékosság egy lassabban futó órával egyenértékû).

Alpesi sí - ülõ kategória

A monosí, másnéven ülõsí, egy egyedileg gyártott eszköz. Az eszköz egy fém vázzal körülvett ülõszerkezetbõl, egy állítható lengéscsillapítóból, hagyományos síkötésbõl és sílécbõl áll.

Alpesi sí - látássérült kategória

A látássérült síelésben az irányító kötelezõ. Folyamatosan kommunikál a versenyzõvel fény vagy audio rendszerrel, instrukciókat és információkat ad a változásokról a pályán, a hó állapotáról, ritmusról és a kapuk elhelyezkedésérõl. Mindegyik csapatnak saját rendszere van, ami a látás mérétékétõl és az egyéni követelményektõl függ, például "gyerünk, gyerünk, gyerünk" a gyorsításra, vagy "éééés állj" a verseny végén.

Kerekesszékes curling

Az igazi kihívás a játékosok számára az, hogy minél pontosabban helyezzék el a köveket az utolsó milliméteren. A kerekesszékes curlingben a legnagyobb precizitással kell játszani a kövekkel, mivel a söprés nem megengedett. A játékban lehetõség van arra, hogy a kerekesszéktõl elrugaszkodva a követ ellõjék, amíg a csapattárs segít a kerekesszéket stabilizálni.

Ülõ jégkorong

Az ülõ-hokisok a kezükben lévõ botokat nem csak lövésre használják, hanem gyorsulásra és elrugaszkodásra is. A botok végén fémhegyek vannak, amelyek segítik a gyorsulást akár 21 km/órára is.

Az Allianz 2006 óta a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (International Paralympic Committee- IPC) partnere, és elkötelezett a paralimpiai mozgalom, annak sportolói, értékei és eszméi iránt. Az Allianz tovább erõsítette az együttmûködést, és 2011-ben elsõként lett az IPC Nemzetközi Partnere, majd 2013-ban az IPC Atlétikai Szövetségének partnere. A nemzetközi együttmûködés mellett az Allianz tagvállalatok több mint 30 országban – így például Ausztráliában, Írországban, Horvátországban, Németországban, Svájcban, Sri Lankán, a Cseh Köztársaságban, Ukrajnában és Magyarországon – támogatják a helyi szövetségeket, sportolókat.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és az Allianz Hungária között 2012-ben jött létre a partneri együttmûködés, amelyet a megállapodás folytatásával és kiterjesztésével 2013-ban még szorosabbá fûzött a két szervezet. Ennek keretében az Allianz Hungária által nyújtott pénzügyi támogatás segíti a Magyar Paralimpiai Bizottság munkáját, és lehetõvé teszi, hogy a megfelelõ egészségügyi személyzet kísérhesse a csapatot a nemzetközi versenyekre. A megállapodás továbbá különleges csoportos utazási-, és balesetbiztosítást nyújt a Paralimpiai sportolóknak és tisztségviselõknek. Az Allianz emellett elkötelezte magát, hogy hozzájárul a sztereotípiák csökkentéséhez, bátorít és esélyegyenlõséget teremt.