Mennyi egy lakáshitel ára?
2017.08.29
Egy-egy hitel esetében, így a lakáshiteleknél is a hitelfelvevõknek a tõketartozás – azaz a felvett összeg mellett - a hitel árát, azaz a kamatot is vissza kell fizetniük. A hitel ára, azaz a kamat összege a teljes futamidõ alatt azonban bankonként nagyban eltérõ lehet. Akár 100 százalékos különbség lehet egy 10 millió forintos 20 évre felvett lakáshitelnél - áll a BankRáció.hu friss felmérésében, amely 17 bank, legalább 5 évig fix törlesztõrészletû lakáshitelének kiadásait hasonlította össze.

Tõketartozás és kamatkiadás

Érdemes kettébontani a lakáshiteleknél a kiadásokat. Van a tõketartozás, amely a hitelfelvétel idõpontjában megegyezik a hitelösszeggel. Ha nem lenne kamat, akkor 10 millió forintot 20 év alatt közel havonta 42 ezer forintból lehetne rendezni. Cserébe a bank kamatot és egyéb díjakat kér, ezeket pedig az említett közel 42 ezer forinton felül kell fizetni. A kamatkiadásban és az egyéb díjakban van különbség a bankok között. A BankRáció.hu felmérése szerint a legkedvezõbb konstrukcióknál csak a hitel teljes díja 3,3-3,6 millió forintra rúg 20 év alatt, így összességében kevesebb mint 14 millió forintot kell visszafizetni az adott banknak. Az azonos hitelösszeg és futamidõ esetén a legdrágább lakáshiteleknél a teljes díj pedig meghaladhatja a 6 millió forintot is. „Nagyon leegyszerûsítve a hitel díja húsz év alatt havonta 13-14 ezer forint lehet a legolcsóbb ajánlatoknál, míg a legdrágábbaknál ugyanez havonta akár 27-28 ezer forint is lehet. Vagyis egy rossz döntéssel milliókat bukhatunk.” - emelte ki Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje.

Hosszú távra érdemes tervezni

Szerinte fontos, hogy a lakáshitel felvételét tervezõ háztartások az igénylés elõtt alaposan nézzenek körül. A tájékozódáshoz érdemes igénybe venni az online hitelkalkulátorokat és az ezeken keresztül elérhetõ tanácsadókat. Mivel a lakáshitelpiac egyre bõvül, ezért a bankok között is egyre élesebb a verseny, ami azt jelenti, hogy a bankok rendre megjelennek újabb és újabb ajánlatokkal a piacon. Gergely Péter szerint akár naponta, hetente jöhet elõ egy-egy új konstrukció, amely kedvezõbb feltételeket, azaz alacsonyabb kiadást jelent az igénylõknek.

A BankRáció.hu elemzése szerint a hiteligénylõknek érdemes a több évig fix törlesztõrészletû lakáshiteleket választaniuk, ezek ugyanis kiszámíthatóak.

„Minél hosszabb idõre van rögzítve a kamat és a törlesztõrészlet, annál biztonságosabb a hitel. Ma már vannak olyan konstrukciók, amelyek a futamidõ végéig fix törlesztõrészletet garantálnak. Ezen konstrukciók elõnye, hogy, ha a gazdasági környezet megváltozása miatt emelkednek a kamatok, a fix törlesztõrészletû lakáshiteleknél ez nem okoz változást” - fogalmazott Gergely Péter. Az idei statisztikák szerint egyébként a magyar lakáshitel-igénylõk egyre inkább a biztonságos, kiszámítható lakáshiteleket keresik. A BankRáció.hu oldalain végzett lakáshitel-kalkulációk 46 százalékát adták a több évig fix lakáshitelek.