„Kockázatok és mellékhatások”: még nem elég tájékozott a lakosság a befektetéseket illetõen
2014.03.11
A rekord alacsony kamatok mellett további növekedési potenciált jelent a befektetési alapok számára, hogy a lakosság egyre nagyobb mennyiségû lekötetlen pénzt tart a folyószámlákon. Ennek oka a Budapest Alapkezelõ kutatása szerint elsõsorban az ismeretek hiánya és az alternatív, nem fix hozamú befektetési formákkal kapcsolatos tapasztalatlanság. Ugyanakkor a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy magas hozam már csak bizonyos mértékû kockázatvállalás mellett képzelhetõ el.

A Magyarországon és Csehországban értékesített befektetési alapjainak köszönhetõen a Budapest Alapkezelõ teljes vagyona 2013 végére elérte a 371 milliárd forintot, jelenleg pedig meghaladja a 400 milliárd forintot. A Budapest Alapkezelõ befektetési alapjaiban kezelt vagyon a piaci átlagot meghaladó mértékben növekedett: év végére 327 milliárd forintra nõtt, február végén pedig meghaladta a 355 milliárdot. Ezen belül a csehországi értékesítés több mint 200%-os növekedést ért el 2013-ban: 16 milliárdról közel 50 milliárd forintra emelkedett az itteni befektetési alapok állománya. A legtöbb vagyon Magyarországon az állampapír és pénzpiaci alapjaikba áramlott, azaz a befektetõk nagy része továbbra is a biztonságot és likviditást tartja a legfontosabbnak.

Lassan nõ a befektetési alapok népszerûsége

A Budapest Alapkezelõ kutatása szerint a befektetési alapok jelentik a harmadik legnépszerûbb megtakarítási formát: a lakosság 6%-a tartja pénzét ilyen eszközben. Különösen a felsõfokú végzettséggel rendelkezõk körében népszerûek a befektetési alapok: közülük 14% mondta, hogy rendelkezik ilyennel.

A bankbetétek az egyre alacsonyabb kamatok ellenére továbbra is megelõzik az alapokat (12%), ám ez is csak a dobogó második fokához elég. Egyre többen tartják ugyanis a folyószámlán pénzüket: míg az alapkezelõ tavalyi felmérése során 22% mondta, hogy nem köti le megtakarításait, idén ez az arány mostanra már 29%-ra emelkedett.

„Kockázatok és mellékhatások”: még nem elég tájékozott a lakosság

A felmérésben résztvevõket arról is megkérdezték: ha most kellene befektetniük egymillió forintot, milyen megtakarítási formát választanának. A válaszadók 23%-a állampapírba tenné a pénzét, 18%-uk pedig bankbetétet választana. Ugyanennyien (18%) vásárolnának részvényt vagy kötvényt, ami azért meglepõ, mert a többség (88%) egyébként nem szívesen tenné olyan helyre a pénzét, ahol a befektetett tõke veszélybe kerülhet. Vélhetõen tehát a válaszadók egy része nincs tisztában az egyes eszközök jelentette kockázatokkal. A megkérdezettek 17%-a nem kötné le az összeget, és 12% mondta, hogy befektetési alapba helyezné azt.

Azt, hogy a befektetési alapokat illetõen a lakosság tájékoztatásában sok feladatuk van még a szakembereknek, az is jelzi, hogy a válaszadók mintegy 60%-a állította, hogy a befektetési alapokat túl bonyolultnak vagy túl kockázatosnak találja, illetve hogy az alapokba csak sok pénzzel érdemes befektetni.

„A tavalyi év közel 50%-os növekedése után az idei elsõ negyedévben is folytatódott a pozitív trend, így továbbra is jelentõs növekedési potenciált látunk a befektetési alapokban. A látványos növekedéshez azonban már nem elég az, ha a meglévõ befektetõk elvárásaira választ adó termékeket kínálunk: arra is jelentõs figyelmet kell fordítanunk, hogy az ügyfelek minél szélesebb köre szerezhessen megfelelõ ismereteket ezekrõl a termékekrõl, és megtanulják, hogy van élet a bankbetéteken túl is. Ugyanakkor a befektetni kívánóknak is el kell fogadniuk, hogy az eddig megszokott, vagy annál magasabb hozam eléréséhez valamivel nagyobb kockázatot kell vállalniuk” — mondta Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelõ vezérigazgatója.

Magasabb hozamlehetõség kiegyensúlyozott kockázatvállalás mellett

A Budapest Alapkezelõ a közelmúltban új alapot indított elsõsorban a közép- és hosszabb távon gondolkodó, közepes kockázattûréssel rendelkezõ befektetõk számára, amely a kockázatos és a biztonságos kitettséget jelentõ befektetéseket úgy kombinálja, hogy ez által vonzó hozamú, de a nagy kockázatú befektetési formáknál biztonságosabb befektetési alternatívát nyújtson.

A GE Money Paradigma Alap a bankbetétek és rövid futamidejû állampapírok hozamánál magasabb hozam lehetõségét kínálja az ügyfelei számára. Az alap vagyonának jelentõs részét — az államkötvényekénél magasabb hozamot ígérõ — vállalati kötvényekbe fekteti, de befektetési politikája lehetõséget biztosít részvények vásárlására is. Az Alapkezelõ az alap eszközeinek befektetésénél ésszerû kockázatvállalásra, és ezen ésszerû kockázat mellett megszerezhetõ legmagasabb — kamat-, árfolyam- és osztaléknyereségbõl származó — hozam elérésére törekszik.