A kerékpáros forgalom növeli a közlekedésbiztonságot
2014.03.13
Az európai tendenciák azt mutatják, minél többen kerékpároznak egy országban, annál nagyobb az általános közlekedésbiztonság. Az Aegon lakásbiztosításai olyan felelõsségbiztosítással rendelkeznek, amelyek a kerékpárosként okozott károkra is kiterjednek.

Magyarországon is egyre nagyobb népszerûségnek örvend a kerékpáros közlekedés. Tavasszal, a jó idõ beköszöntével egyre többen indulnak munkába vagy iskolába biciklivel. Az európai tendenciák azt bizonyítják, hogy minél többen kerékpároznak egy országban, annál nagyobb az általános közlekedésbiztonság. Ennek egyik oka, hogy az autósok jobban odafigyelnek a kerékpárral közlekedõkre, a másik pedig, hogy a sok biciklisáv fokozza a biztonságot – ez derült ki az Európai Kerékpárosok Szövetsége (European Cyclists' Federation, ECF) munkaanyagából is, amit a 2020-ig tartó Európai Közlekedésbiztonsági Akcióprogram tervezéséhez készítettek.*

Magyarországon tavaly az elsõ félévben a személyi sérüléses közúti balesetek, a balesetben meghalt személyek, valamint az ittasan okozott balesetek száma is csökkent. 2013. január 1. és június 30. között összesen 6 650 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, csaknem 5 %-kal kevesebb, mint 2012 azonos idõszakában. A balesetet okozók 12%-a kerékpáros, míg a közúti balesetek 59 %-át a személygépkocsi vezetõk okozták. A tehergépkocsi vezetõk a balesetek 10 %-áért, az autóbusz vezetõk pedig továbbra is az összes baleset 1 % - áért felelõsek a rendõrség statisztikái szerint.**

Ahhoz, hogy a kerékpárosok valóban balesetmentesen és biztonságosan közlekedhessenek, érdemes megfogadniuk néhány jó tanácsot:

  • Ellenõrizze rendszeresen a kerékpár kormányát, a világítóberendezéseket, a féket (külön az elsõt és a hátsót is). Állítsa be megfelelõen az ülést, figyeljen rá, hogy ne legyen túl magas!
  • A „látni és látszani” biztonsági alapelv a közlekedés minden résztvevõjére vonatkozik. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy kerékpárunk megfelelõen ki legyen világítva. Az autósok a nem megfelelõen megvilágított kerékpárosokat nehezebben, késõbb veszik észre, aminek könnyen baleset lehet az eredménye.
  • Mindig viseljen sisakot és térdvédõt! Sisak nélkül a bukások és egyéb balesetek súlyos fejsérüléseket okozhatnak. Ügyeljen a megfelelõ öltözékre is! A kabáton legyen fényvisszaverõ csík vagy viseljen feltûnõ színeket. Ha esõs idõben kell útnak indulnia, használjon inkább sapkát, mint a kabát kapucniját.
  • A kerékpározás gyakorlati ismerete mellett a közlekedési szabályok betartása is alapvetõ követelmény. Tájékozódjon a jogszabályi változásokról, kísérje figyelemmel a KRESZ változásait!
  • Kössön biztosítást! Ezzel nemcsak kerékpárját, hanem saját magát is biztosíthatja. A megfelelõ biztosítási konstrukció kártérítést nyújt például baleset, rablás, lopás esetére csakúgy, mint a természeti károkra. Az Aegonnál kötött lakásbiztosítások túlnyomó többsége ráadásul olyan felelõsségbiztosítási fedezettel is rendelkezik, amely a kerékpárosként okozott felelõsségi károkra is kiterjed!