Mikor mehetünk nyugdíjba? A korhatár egyre távolodik
2014.03.13
A nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának nehézségei időről-időre felvetik azt a kérdést, hogy milyen eszközökkel lehet a problémán enyhíteni. Az egyik ilyen lehetséges eszköz a nyugdíjkorhatár emelése, amire az elmúlt években volt is már példa. Jelenleg Magyarországon éppen egy átmeneti helyzetben vagyunk: a korábbi 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár néhány éven belül fokozatosan 65 évre emelkedik.

A ma gazdaságilag aktív 25-55 éves korosztály tagjai azonban úgy érzik, ez még nem a végállomás. Úgy vélik, hogy amikor majd ők mennek nyugdíjba – akár akarják, akár nem – magasabb korhatárokkal kell szembesülniük: azt gondolják, hogy (átlagosan) 70 évesen fognak majd nyugdíjba menni. Ezt mutatja az a kutatás, amelyet az UNION Biztosító megbízásából 2013 decemberében a Psyma Hungary készített - országosan reprezentatív mintán, a 25-55 éves gazdaságilag aktív korosztályra fókuszálva.

A megkérdezettek úgy érzik, hogy a nyugdíjkorhatár az idő múlásával párhuzamosan fokozatosan emelkedni fog. A nyugdíjkorhatárhoz legközelebb eső (45-55 éves) korosztály tagjai azon a véleményen vannak, hogy átlagosan 68 éves korukban fognak majd nyugdíjba vonulni. A középkorosztály tagjai (35-44 évesek) a várt nyugdíjba-vonulás időpontját ennél még feljebb tolják (átlagosan 70 év). S ugyanez a tendencia figyelhető meg a legfiatalabb (25-34 évesek) körében: becslésük szerint az ő esetleges nyugdíjazásuk már csak 72 éves korukban lesz várható. A válaszok tehát azt mutatják, hogy 10 esztendő elteltével átlagosan 2 év nyugdíjkorhatár emelkedést valószínűsítenek az emberek.

A közelmúltban bekövetkezett korhatár változtatások az egységesítés irányába mutatnak: ma már a férfiak és a nők nyugdíjba vonulásának korhatára azonos. Korábban eltérések voltak, s ezek az eltérések még éreztetik a hatásukat a válaszokban: a férfiak ugyanis általában azt jósolják, hogy ők 2 évvel később fognak nyugdíjba vonulni, mint a hasonló korú nők. Például a felmérésben szereplő 25-34 éves férfiak átlagosan 73 éves korukra teszik nyugdíjba vonulásuk időpontját, a 25-34 éves nők pedig 71 éves korukra.

Bár a megkérdezettek úgy érzik, hogy a nyugdíjkorhatár az idő múlásával párhuzamosan fokozatosan emelkedni fog, ha rajtuk múlna, nem változtatnának a jelenlegi korhatárokon. Összességében mindössze 10%-nyian vannak azon a véleményen, hogy „ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer hatékonyan tudjon működni, jelentősebben meg kellene emelni a nyugdíjba vonulás korhatárát”, 90%-nyian azonban egyértelműen ez ellen foglalnak állást. A nyugdíjjal kapcsolatos bizonytalanságokat érzékelve a megkérdezettek túlnyomó többsége már gondolt arra, hogy jó volna jövőbeni nyugdíját kiegészíteni, melyre idéntől újabb lehetőséget nyújtanak az adóhoz kapcsolódó kedvezménnyel köthető nyugdíjbiztosítások. Ezek a nyugdíj-előtakarékossági termékek, köztük az UNION Biztosító újonnan kifejlesztett terméke, várhatóan hozzájárulnak majd a problémakör enyhítéséhez a nyugdíjcélú öngondoskodási hajlandóság erősítéséhez.