Három Mariana-ároknyi csõtöréskár
2014.03.13
2013-ban március volt a második legveszélyesebb hónap az otthonokban bekövetkezett károk gyakoriságának tekintetében: az átlagos havi 12 500 darabhoz képest több mint 18 500 kárbejelentés érkezett ebben a hónapban. Ráadásul a tavalyi év hónapjait vizsgálva abszolút elsõ helyen állt a viharkárok, beázás és a hónyomás jellegû károk gyakoriságát illetõen.

Bár márciusban sokan már a tavasz és a jó idõ beköszöntét várják, az Allianz lakossági vagyon kárstatisztikái azt mutatják, hogy sok meglepetést tartogathat még ez az idõszak. 2013-ban például márciusban történt a legtöbb viharkár, az egész évben beérkezett ilyen jellegû kárbejelentések 30 százalékát (több mint 5 800 darab kárt) ebben a hónapban regisztrálta a biztosító. Beázás és hónyomás kapcsán keletkezett károk tekintetében szintén március volt a legsûrûbb hónap.

Az utóbbi két kár ok kapcsán természetesen ki kell emelni, hogy a tavalyi év márciusa kivételesnek mondható a március 15-i hosszú hétvégén tapasztalt szélsõséges idõjárás miatt. Ezen a hétvégén és az azt követõ napokban a károk átlagos darabszáma 2,5-szer magasabb volt, mint egy átlagos napon. Míg az egész évet tekintve naponta megközelítõleg 410 darab kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, ezt az idõszakot vizsgálva ez a szám csaknem 1400-ra szökött. Ezekben a napokban a leggyakoribb károk a vihar illetve beázás károk, hónyomás és a fagyasztott élelmiszer romlás károk voltak. Az utóbbi jelentõségét az is jól mutatja, hogy a teljes 2013-as év élelmiszer romlás kárainak 79 százaléka ezen a héten történt. A rendkívüli idõjárás miatt nagyon sok településen napokig nem volt áramellátás, ami miatt leolvadtak a fagyasztók és a benne tárolt élelmiszerek tönkrementek.

„Bár reményeink szerint a tavaly márciusi ítéletidõ valóban kivételesnek tekinthetõ, érdemes minden eshetõségre felkészülni, és megfelelõ biztonsággal ellátni otthonunkat. Ráadásul vannak olyan jellegû károk, amik más idõszakokban gyakoribbak vagy egyáltalán nem szezonálisak” – hívja fel a figyelmet Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A viharkárok mellett a csõtörés és üvegtörés is olyan jellegû kár, ami egész évben bármikor elõfordulhat. 2013-ban a csõtörés volt a leggyakoribb kár ok, több mint 35 000 ilyen jellegû kárbejentés érkezett az Allianzhoz. Ha feltételezzük, hogy ezekben az esetekben a biztosítás terhére legalább 1 méter vezetéket cseréltek ki, a csövek együttes hossza maghaladná a Föld legmélyebb pontjának, a Maraina-árok mélységének háromszorosát. A 2013-ban bejelentett üvegtörések darabszáma meghaladta a 26 000 darabot, ami havi átlagos 2000 üvegtörést jelent.

„Az Allianz Hungária és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2013 nyarán végzett reprezentatív kutatásából kiderül, hogy az elmúlt 5 évben a válaszadók 50 százalékának, az elmúlt 1 évben pedig a 10 százalékának az ingatlanában történt valamilyen káresemény – az esetek többségében továbbra is a szélsõséges idõjárás, illetve csõtörés és rövidzárlat miatt következett be a kár. A biztosítással rendelkezõ válaszadók több mint felét az elmúlt évek szélsõséges idõjárása ösztönözte a biztosítás megkötésére” – foglalja össze Horváth Andrea.