Nyugdíjbiztosítás: évtizedes önellátásra kell felkészülni
2014.03.17
Miközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetõségekre, a statisztikai elõrejelzések azt mutatják, hogy az aktív évek befejeztével bõven több mint tíz évet tölthetünk nyugdíjban. A nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Igaz, a nyugdíj célú megtakarítások tárháza folyamatosan nõ - az idei évtõl ráadásul az adóvisszatérítés adhat új lendületet a nyugdíjcélú biztosítási elõtakarékosságnak.

Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a még várható élettartam férfiaknál további 14, nõk esetében 18 év. Az aktuális nyugdíjkorhatár után várható élettartam egyre nõ, miközben az számszerûsíthetõ tény, hogy az átlagnyugdíj a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as becslése szerint az átlagkereset mindössze 66 százaléka. A nyugdíjba vonulás után a kiadások azonban nem csökkenek ugyanilyen mértékben, így mára megkérdõjelezhetetlenné vált az aktív években való elõtakarékosság szükségessége, a nyugdíjas évek életszínvonalához tartozó anyagi fedezet megteremtése érdekében.

A MetLife Biztosító, felismerve az igényeket és élve a piaci, valamint a szabályozói környezet adta lehetõségekkel, március 1-jével bevezetett Privát Nyugdíjprogramjával lépett be a nyugdíjbiztosítási piacra, amely a társaság várakozásai szerint a jelenlegi adókörnyezetben az idei évtõl komoly lendületet kaphat, és jelentõs szerepet játszhat a hosszú távú elõtakarékosságot szolgáló ügyféligények kiszolgálásában. Az aktuális adójogszabály értelmében ugyanis 2014. január 1-jétõl évi legfeljebb 130 ezer forint összegben – de maximum a fizetendõ adó mértékéig – adóvisszatérítést igényelhetnek a nyugdíjbiztosítással rendelkezõ ügyfelek.

„Az adóvisszatérítés lehetõsége komoly potenciált jelent a valódi magán nyugdíjbiztosítási piac fejlõdésében, hiszen az ennek hatására keletkezõ megtakarítások évek múltán jelentõs kiegészítést adnak majd a csekély állami ellátás mellé” – fejtette ki Bartók János, a MetLife vezérigazgatója. Az adókedvezmény ugyanakkor nem az egyetlen elõnye a nyugdíjterméknek. A biztosító kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az egyedi ügyféligényekre készült pénzügyi terv valós megoldást jelentsen az ügyfeleknek, emellett támogatást nyújtson abban is, hogy az online ügyfélportálon keresztül kényelmesen és naprakészen követhetõ legyen a megtakarítások alakulása.

A program további elõnye, hogy a választható eszközalapoknak köszönhetõen az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelõ befektetési portfóliót választhatnak, amelyhez a biztosító Õrszem árfolyamfigyelõ szolgáltatása kapcsolható. Ez a szolgáltatás a megtakarítások értékét védi a hirtelen, nagymértékû árfolyamesések negatív következményei ellen, valamint segít kihasználni az árfolyam növekedésben rejlõ lehetõségeket. Ugyanígy a NyugdíjÕr program, amely a megtakarítási portfolió aktuális kockázati szintjének lejárati tartamhoz viszonyított megfelelõségérõl ad rendszeres tájékoztatást az ügyfelek számára. A céldátum eszközalapok és a kockázatvállalási hajlandóság alapján választható mintaportfóliók pedig további segítséget nyújtanak az eszközalapok közötti választásban.

A jogszabály szigorú kereteket szabott a nyugdíjbiztosítási termék esetében a nyugdíjba vonulás elõtti hozzáférés korlátozása, a vonatkozó szankciók meghatározása mellett. A MetLife Privát nyugdíjprogram ügyfelei azonban az eseti számlának köszönhetõen úgy is helyezhetnek el megtakarítást nyugdíjbiztosításuk kiegészítõ számláján, hogy ahhoz bármikor hozzáférhetnek. Egyszeri és rendszeres díjfizetés is választható, a nyugdíjba vonulási, egészségkárosodási és haláleseti szolgáltatások pedig igény szerint széleskörû betegségi- és baleseti fedezetekkel egészíthetõk ki.

A MetLife Privát Nyugdíjprogramban egyéni igényekre alakíthatóak a fedezetek, és abban az esetben is szolgáltatás nyújt a biztosító, ha valamilyen váratlan esemény miatt az ügyfél nem éri el a nyugdíjba vonulási korhatárt. Erre az esetre az ügyfél az igényeinek megfelelõen magasabb összeget is megjelölhet, hogy a hátramaradó családtagok anyagi biztonságáról gondoskodjon.

Az adókedvezmény a termék esetén az adóról való rendelkezés jogosultságát jelenti, vagyis a nyugdíjbiztosítással rendelkezõ magánszemélyek az általuk befizetett biztosítási díj legfeljebb 20 százalékát, de adóévenként maximum 130 ezer forintot igényelhetnek vissza az adóhatóságtól, amely összeg késõbb a nyugdíjbiztosítási számlán jelenik meg jóváírásként. Ez a kedvezmény 10 éves idõtávon a maximális adóvisszatérítés igénybevételével – a jelenlegi adózási szabályok szerint – akár 1 560 000 forintot is jelenthet.

„Magyarországon különösen fontos a hosszú távú elõtakarékossági lehetõségek támogatása, így az mindenképpen üdvözlendõ, hogy a nyugdíjbiztosítások az idei évtõl más, hasonló célt szolgáló termékek mellett szintén élhetnek az adóvisszatérítés lehetõségével” – ismertette Bartók János. „A rendkívül kedvezõtlen demográfiai trendek komoly kihívást jelentenek az állami ellátásban, az egyéni öngondoskodás, így a valódi nyugdíjbiztosítások elterjedése egyszerre szolgálhatja a lakosság, egyben a társadalom érdekeit is” - tette hozzá. „Mindezek mellett nem elhanyagolható szempont a termék várható népszerûségének piacra gyakorolt hatása sem, a klasszikus nyugdíjbiztosítások ugyanis eddig igen marginális részt hasítottak a piacból, az idei évtõl azonban komoly fellendülésre számítunk ezen a területen.”