Globálisan kell küzdeni az adócsalás ellen
2013.08.01
A Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) globálisan egységes megoldást keres az adóügyi információk cseréje érdekében, melynek végsõ célja az adócsalás visszaszorítása lenne. Az európai biztosítókat tömörítõ szövetség üdvözölte az OECD erõfeszítéseit, amely végre megszüntetheti a mostani, széttagolt szabályozási rendszert.

Az OECD konzultációs dokumentumot bocsátott ki a pénzügyi adatok automatikus cseréjéhez szükséges biztonságos, hatékony és egységes modell kifejlesztésérõl. Az Insurance Europe ezen dokumentumra adott válaszában üdvözölte az szabályok egységesítésére vonatkozó törekvéseket, mondván, egy globális modell segítségével elkerülhetõvé válna a jelentéstételi kötelezettségek duplikálódása, amely igen nagy költséget és komplex rendszerek kialakításának terhét rója a biztosítókra. Jelenleg a hazai, az uniós és a globális jelentéstételi rendszerek miatt egy igen szétszabdalt rendszer jellemzõ.

Az Insurance Europe szerint minden globális rendszernek figyelembe kell venni a biztosítási termékek jellegét, különösen azt a tényt, hogy számos biztosítási termék esetében nincs, vagy nagyon kicsi az adókijátszás veszélye (különösen a nyugdíjcélú termékek esetében), továbbá azt is, hogy a meglévõ biztosítási szerzõdésekkel kapcsolatban igen jelentõs nehézségeket okoz a jelentéstétel. Ezért az szövetség azt javasolja, hogy a jelentéstételi, adatmegosztási kötelezettségek ne vonatkozzanak a már meglévõ biztosítási szerzõdésekre.