Veszélyesek a tavaszt hozó férfiak
2014.03.18
Ha itt a tavasz, akkor három férfinév biztosan mindenkinek eszébe jut, ez pedig Sándor, József és Benedek, akik a néphagyomány szerint zsákban hozzák a meleget. De mit kell tudnunk a tavasznyitó hagyományról és mennyire szerencsések az életben az említett férfinevek tulajdonosai? A Groupama Garancia Biztosító adatai alapján nemcsak a tavasz kezdete, hanem a balesetek gyakoriságának vizsgálatakor is igen sokszor szerepelnek az említett utónevek.

Az éghajlatváltozás vizsgálatakor korábban érvényes volt az a megfigyelés, hogy ha március elején felmelegedett az idõ, akkor nyáron is sokáig élvezhettük a meleg idõjárást. Ha azonban esett, akkor rövid, hûvös és csapadékos nyár volt várható. De nézzük meg, milyen szokások és hagyományok jellemzik a meleg idõjárásért felelõs férfiakat.

Sándor napja - március 18.

A tapasztalatok szerint Sándor napja az elsõ, igazán meleget hozó nap, ami véget vet a fagyos télnek és kezdetét veheti a termékeny tavasz. Sokan ezért úgy tartották, hogy „ha Sándor napján szép az idõ, jó termés várható”. A hagyomány szerint ezen a napon engedték ki elõször a méheket, és ha a méhek kiültek a kas vagy a kaptár peremére, akkor sokáig jó idõ következett. A néphiedelemmel ellentétben a Groupama Garancia Biztosító adatai másról árulkodnak. A biztosító társaság 2013-ban ugyanis összesen 1523 kárbejelentést regisztrált Sándor nevû ügyfelekkel, ezzel a számmal õk a hatodik legtöbb kárt bejelentõk casco, lakás- és gépjármûfelelõsség-biztosítás tekintetében. A leggyakoribb balesetek lakásbiztosítással összefüggésben történtek, összesen 1403 kárbejelentéssel, így nekik kifejezetten érdemes figyelniük magukra otthon és lakókörnyezetükben.

József napja - március 19.

A három jeles nap közül a szokásokat és hiedelmeket figyelembe véve a leggazdagabb József napja. Ez a nap szorosan összefügg a madarakkal is, ugyanis a fecskék és a gólyák is ebben az idõszakban érkeznek vissza otthonukba, és a megfigyelések szerint József napján szólal meg az évben elõször a legtöbb madár. A hagyomány úgy tartja, hogy azért, mert Szent József kiosztotta a sípjaikat. A szólás szerint még a fû is ezen a napon kezd el nõni „József napja után már kalapáccsal sem lehet visszaverni a földbe”. A legnépszerûbb hiedelem, hogy ha József napján szivárványt látunk az égen, akkor színeibõl és erejébõl a termés mennyiségére lehet következtetni. Például, ha erõteljes benne a sárga szín, akkor bõ lesz a gabonatermés, ha viszont a vörös a meghatározóbb, akkor a bortermés lesz kiváló.
Ha József napján mégsem lenne elég meleg az idõ, akkor sem kell aggódni, hiszen az azt jelenti, hogy jó termésük lesz a szõlészeteknek.

A legtöbb hagyomány mellett a Groupama Garancia Biztosító adatai alapján a legtöbb baleset is a Józsefekhez kapcsolódik a három férfinév közül. A 2013-as adatok alapján összesen 2280 kárbejelentést regisztráltak nevükkel, ezzel a Lászlók és Istvánok után õk a legveszélyesebbek a magyar férfiak között. A leggyakoribb balesetek lakásbiztosítással összefüggõen, összesen 2103 alkalommal fordultak elõ. Azok között az ügyfelek között, akik 2013-ban legalább kétszer kárbejelentést tettek, összesen 545 esetben fordultak elõ Józsefek, így ezzel a Lászlók után õk a második legtöbbször kárt szenvedett ügyfelek a biztosítótársaság adatai alapján.

Benedek - március 21.


A kalendárium szerint is a tavasz elsõ napja, a bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek gyógyító erõt tulajdonítottak. A hagyomány úgy tartja, hogy ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár. Szeged környékén Benedek-napon hagymát ültettek, amit augusztus 24-én kiszedtek a földbõl, utána a háztetõre rakták, ahol 7 napon keresztül érte a napsugár és 6 éjszakán át a harmat. Ennek a hagymának a fõzetét elsõsorban a tífuszos betegek gyógyítására tartották alkalmasnak.

A Józsefeknél és Sándoroknál sokkal ritkább névnek számító Benedekek nevüknek megfelelõen sokkal kevesebb káreset részesei is egyben. A biztosítótársaság információi alapján 2013-ban mindössze csupán 8 baleset résztvevõi voltak a Benedekek, ezzel a 20. helyen állnak a pechességet vizsgáló rangsorban. A leggyakoribb káresetet lakásbiztosítással összefüggésben szenvedték el, összesen 8 alkalommal.

E három neves nap együttes megfigyelésébõl alakult ki az a hiedelem, hogy ha ilyenkor "fényes" az idõ, vagyis felhõtlen, kék az ég, akkor bõ termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendõre számíthatunk.

A Groupama Garancia Biztosító adatai pedig azt igazolják, hogy a Sándoroknak, Józsefeknek és Benedekeknek fokozottan érdemes magukra odafigyelniük a hétköznapok során, hogy balesetmentesen tölthessék a névnapjukkal kezdõdõ tavaszt és az egész évet.