ENSZ: a globális felmelegedés az oka a tavalyi szélsõséges idõjárásnak
2014.03.26
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) figyelmeztetése szerint 2013 a világ hatodik legmelegebb évének számított, ráadásul a 14 legmelegebb évbõl 13 a 21 században következett be.

Az ENSZ alá tartozó meteorológiai szervezet hétfõn azt közölte, hogy a tavalyi év szélsõséges idõjárási jelenségei Ázsiában, Európában, az Egyesült Államokban és a csendes-óceáni térségben összhangban állnak az ember által okozott klímaváltozással.

A tengerszint-emelkedése nyomán a viharok és a part menti áradások egyre nagyobb károkat okoznak, amit a Haiyan és a Jarraud tájfunok is érzékeltettek.

A WMO fõtitkára, Michel Jarraud szerint a Haiyan tájfun tavaly összesen 13 milliárd dollárnyi kárt okozott a Fülöp-szigeteken és Vietnámban, míg a Fitow-tájfun Kínában és Japánban okozott 10 milliárd dolláros kárt.

Ausztráliában a tavalyi év volt minden idõk legmelegebbike, de Közép-Ázsia és Közép-Afrika egyes részein is rekord meleget mértek. Jarraud külön felhívta a figyelmet a legutóbbi ausztráliai hõség-hullámokra, az azt vizsgáló tanulmányokra és éghajlati modellekre, melyek szerint elképzelhetetlen lenne ilyen magas hõmérséklet a szén, kõolaj és gáz elégetésébõl származó szén-dioxid kibocsátás nélkül.

Csak nagyon kevés olyan pont volt tavaly a földön, ahol alacsonyabb lett volna az átlaghõmérséklet a korábbi években megszokottnál, mint például Közép-Amerikában.

A tavalyi év további nagy kárt okozó katasztrófái közé tartoznak a 10 milliárd dollárnyi veszteséget okozó aszály Kínában, és a 22 milliárd dollárnyi veszteséget eredményezõ árvizek Közép-Európában.

A WMO fõtitkára az Európa egyes részein és az USA délkeleti részein betörõ hideg sarki levegõre is felhívta a figyelmet a szélsõséges idõjárási események közül.

A tavalyi évben összesen 41 milliárd dollárnyi kárt okoztak az idõjárási katasztrófák, ami a második legmagasabb érték a 2010-es évet követõen – derül ki az Aon Benfield jelentésébõl.