Külföldi biztosítók: türelmesek hazánkkal szemben a tulajdonosok
2014.03.27
A biztosítási adó, a folyamatosan változó szabályozói környezet ellenére továbbra is türelmesek a Magyarországon jelenlévõ külföldi biztosítók hazánkkal szemben. A hosszú távú megtakarítások és a foglalkoztatás kormányzati ösztönzése, a biztosítási piac jelenlegi alacsony penetrációja (nagy növekedési lehetõsége) és az új, elektronikus formában értékesíthetõ biztosítások egyaránt reményt adnak a növekedésre – összegezték a külföldi biztosítóvezérek a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján.

Cornelia Coman, az ING vezérigazgatója szerint: hazája, Románia életbiztosítási piaca fejletlenebb, a piac penetrációja jóval kisebb, mint a magyar 1,4%. Pozitívnak nevezte, hogy a magyar biztosítási szakma önszabályozó, és rendkívül fontos a biztosítók számára a fogyasztóvédelem. A kormány támogatja a hosszú távú megtakarításokat, amit a biztosító holland tulajdonosa kedvezõen értékel. Az ING magyarországi ügyfélkutatásai azt mutatják, hogy alacsony a biztosítások fiatalok közötti elterjedtsége, pedig találhatók közöttük magasabb jövedelmûek, vannak még feltáratlan ügyfélszegmensek.

Othmar Michl, az Uniqa Biztosító osztrák vezérigazgatója "õsmagyarnak" nevezte magát, hisz például nagyszüleivel magyarul beszélt gyermekkorában. Mióta Magyarországra érkezett, a biztosítási piacon többszörösére nõtt a közvetítõk száma, és jelentõsen javult az értékesítõk oktatása is. Fontosnak nevezte, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektet a munkahelyteremtésre, és üdvözölte a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét is. A tulajdonosok számára zsebbevágó problémák között az egyes termékek alacsony profithányadát említette, ami jelentõsen csökkenti az Uniqa leánycégei között korábban az egyik legnyereségesebbnek számító magyar biztosítót. St. Gallen (Svájc) az európai biztosítási oktatás központja, Magyarországon is fel lehetne állítani egy ilyen központot - vélte.

Yann Ménétrier, a Groupama vezérigazgatója 2008 óta él Magyarországon. Nem ért egyet azzal, hogy a magyarok nagyon pesszimisták, üzleti szempontból viszont tényleg nehéz volt munkába kezdenie a válság elején. A piaci körülmények romlása mellett a nagyszámú és gyors jogszabályi változások miatt is. Utóbbiak között a biztosítási (külön)adót említette, amelynek ellenére a tulajdonosok "ésszerûen, de határozottan" optimisták a magyar biztosítóval kapcsolatban. Franciaországban a 30 évnél fiatalabbak 50%-ának már van életbiztosítása, ami a magasabb jövedelem mellett a nevelésnek, oktatásnak is köszönhetõ - említett egy érdekes tényt. Várakozásai szerint azonban Magyarországon is megnõ a fiatalok érdeklõdése a biztosítások iránt.

Wim Guilliams, a K&H Biztosító vezérigazgatója egy évnyi itt tartózkodás után azt mondja, a magyar piac "sohasem unalmas", nehéz kiszámítani a szabályozást. A magyar biztosítótársaságok szerinte nagyon hatékonyak, az alacsony átlagdíjak azonban megnehezítik a nyereséges mûködést. Az átlagdíjak növekedéséhez többek között a fedezetek bõvülésére, ez utóbbihoz pedig gazdasági növekedésre van szükség. A K&H részvényesei viszont türelmesek, tudomásul vették ezt a helyzetet. Az új generációk másképp élnek, különbözõ eszközökön kommunikálnak - a biztosítók termékeit Guilliams szerint ehhez kell igazítani.