Tudatosabbak a magyar gazdák: egyre többen élnek a díjtámogatott biztosítással!
2014.04.01
Az elmúlt évek megmutatták, hogy az idõjárási körülmények változása extrém helyzeteket és kellemetlen meglepetéseket okozhat, ami komoly veszélyt jelenthet a mezõgazdaságból élõ termelõk pénzügyi biztonságára. A tavalyi év tapasztalatai bizonyítják, hogy kár esetén a díjtámogatott növénybiztosítás jelentõs anyagi kompenzációt nyújt, hiszen 2013-ban több mint 2000 darab kárbejelentés érkezett szerzõdések alapján az Allianzhoz, a kárkifizetések összege pedig közel 900 millió forintot tett ki. A legjelentõsebb károkat a jégesõk okozták, az erre kifizetett összeg meghaladta a 700 millió forintot.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy az elmúlt években megnõtt azoknak a pénzügyileg tudatos gazdáknak a száma, akik maguk szeretnének gondoskodni jövõjük biztonságáról – mondta Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A 2012-ben bevezetett díjtámogatott növénybiztosítás hatékony szerepét az öngondoskodási hajlandóság erõsödésében mi sem mutatja jobban, mint hogy a közel 3 milliárd forintos támogatási keret kihasználtsága közel 90 százalékos volt 2013-ban. Ez jelentõs elõrelépést jelent a 2012. évhez képest, amikor a keret kevesebb, mint 30 százalékát használták ki a gazdálkodók.”

Az Allianz tapasztalata szerint a nagyok mellett egyre több kistermelõ is köt biztosítást, hiszen õk még inkább ki vannak téve az idõjárás bizonytalanságából fakadó veszélynek, mert kevesebb a felhasználható pénzállományuk, amivel biztonságosan áthidalhatók a gazdálkodás veszteséges periódusai, vagy amivel újabb fejlesztésbe foghatnak. Továbbá egyértelmûen látható, hogy bár a szántóföldi növénytermesztésben kötnek leggyakrabban növénybiztosítást, a díjtámogatás hatására a zöldség, gyümölcs termesztõk is nagyobb hajlandóságot mutatnak. Kárnemek tekintetében a leggyakoribb a jégesõ- és viharkárokra történõ biztosításkötés, de az „A” típusú csomagbiztosítás is egyre népszerûbb, melyben nyolc kárnem együttes kötésére van lehetõség.

Az Allianz Mezõgazdasági növénybiztosítás elnevezésû termékébõl az „A”, „B”, „C” szerzõdéstípusokra vehetõ igénybe díjtámogatás. Az „A” típusú mezõgazdasági biztosítás „csomag” meghatározott növényekre, és a jogszabályban felsorolt biztosítási eseményekre – úgy, mint a jégesõkár, aszálykár, árvízkár, téli fagykár, tavaszi fagykár, felhõszakadáskár, viharkár, valamint tûzkár – együttesen köthetõ meg. A „B” típusú mezõgazdasági biztosítás meghatározott növényekre, és az alábbi biztosítási eseményre külön-külön és együttesen is megköthetõ: jégesõkár, téli fagykár, viharkár (beleértve a homokverés kárt) valamint tûzkár. A „C” típusú mezõgazdasági biztosítás meghatározott biztosítási eseményekre és növényekre külön-külön és együttesen köthetõ úgy, mint: jégesõkár, aszálykár, árvízkár, téli fagykár, tavaszi fagykár, felhõszakadás kár, viharkár, tûzkár.

„A díjtámogatott növénybiztosítás 2012-es bevezetése óta az Allianz Hungária mindent megtett annak érdekében, hogy az agrárium biztosítással való lefedettsége, és ezáltal a termelés pénzügyi hátterének biztonsága javuljon. Oktatások, tájékoztatók és különbözõ sajtómegjelenések segítségével igyekeztünk felhívni a termelõk figyelmét az új rendszer által nyújtotta lehetõségre. A fent említett pozitív tendenciák láttán, úgy érezzük, ez irányú erõfeszítésünk meghozta gyümölcsét” – foglalta össze Horváth Andrea.