Kevesebbet költöttek a családok tavaly biztosításra
2014.04.01
Ugyanannyit költöttek tavaly reálértéken a háztartások, mint 2012-ben: az egy fõre esõ fogyasztás 67 ezer forint volt. A kevesebbet keresõ családok viszont összébb húzták a nadrágszíjat – írja az Mfor.hu a KSH adatai alapján. A családok fogyasztása reálértéken az alsó három jövedelmi ötödben csökkent, a felsõ két ötödben viszont növekedett.

Havi 66 965 forintot költöttek tavaly egy fõre vetítve a magyar háztartások, ami reálértéken megegyezik a 2012-es adattal (65 790). Élelmiszerfogyasztásunk nem változott, csökkent viszont a szeszesitalok és dohányáruk, valamint a testápolást, a személyes használati cikkeket, illetve a biztosításokat és pénzügyi szolgáltatásokat magába foglaló úgynevezett egyéb termékek fogyasztásának mértéke – derül ki a KSH adataiból.

Többet költöttünk ugyanakkor ruházkodásra, szórakozásra, kultúrára és utazásra is. Az egyetlen tétel, amelybõl nem csak reál, de nominálértéken is kevesebbet költöttek a háztartások, az az energia. A rezsicsökkentés folyó áron számítva kicsivel több mint 671 forintot hagyott mindenki zsebében.

A legszegényebb és a leggazdagabb háztartások fogyasztási színvonala és szerkezete jelentõsen eltért egymástól. A legalsó (legszegényebb) jövedelmi ötödbe tartozó háztartások összes egy fõre jutó havi fogyasztása 2013-ban 35 ezer forint, míg a legfelsõ (leggazdagabb) jövedelmi ötödbe esõ családoké 126 ezer forint volt. A családok fogyasztásának volumene reálértéken az alsó három jövedelmi ötödben csökkent, a felsõ két ötödben viszont növekedett.