Zoellick: még veszélyesebb idõk jönnek!
2011.08.16
A világ a gazdasági bizonytalanság \"újabb és veszélyesebb szakaszához\" érkezett az európai szuverén adósságválság miatt - hangoztatta a Világbank elnöke.

A Világgazdaság, a The Weekend Australian címû lapnak nyilatkozó Robert Zoellicket idézve azt írja, az európai gazdasági problémák messze súlyosabbak, mint az Egyesült Államok gazdasági gondjai.

Zoellick arra szólította fel az európai vezetõket, hogy a kontinens szuverén adósságproblémáját erõteljesebben kezeljék, továbbá nehezményezte, hogy az Európai Unió struktúrái nehézzé teszik a hatékony gazdasági reform megvalósítását. Véleménye szerint a mostani helyzet annyiban tér el a 2008-ban tapasztalt összeomlástól, hogy egyrészt most kisebb a hirtelen bekövetkezõ sokk esélye, másrészt viszont az elmúlt három évben az államok felhasználtak minden pénzügyi lehetõséget és a monetáris politika a lehetõ leglazább, így alig maradt mozgástér.

Zoellick szerint a világban a \"nemzetközi pénzügyi rendszer átalakulása\" megy végbe, és a hatalom rohamosan az olyan gyorsan növekvõ fejlõdõ országok kezébe megy át, mint Kína, India, Brazília és Délkelet-Ázsia.