Csillagos besorolást kaptak a magyar közutak
2014.04.09
Magyarországon 2918 kilométernyi autópályát és fõutat soroltak öt kategóriába a baleseti és a forgalmi adatok alapján, melynek nyomán a hazai szakértõi csoport kis költségû forgalomtechnikai beavatkozásokra tesz majd javaslatot. Az uniós program neve SENSoR (South East Neighbourhood Safe Routes – Biztonságos utak a délkelet-európai régióban), közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium budapesti sajtótájékoztatóján.

Közel 3000 kilométernyi magyarországi közútszakasz baleseti kockázatát mérik fel és elemzik az uniós finanszírozású projektben. Az egységes módszertanon alapuló felülvizsgálat nyomán a hazai szakértõi csoport kis költségû forgalomtechnikai beavatkozásokra, például szalagkorlátok telepítésére, iskolai gyalogátkelõk bevezetésére vagy az út menti akadályok megszüntetésére tesz majd javaslatot.

A programban tudományos alapon határozható meg, hogy melyek a közúthálózat legveszélyesebb részei. A módszertan csillagokkal minõsíti a közutak biztonságát, 5 csillagos besorolást csak a legbiztonságosabb út kaphat.

Schváb Zoltán közlekedésért felelõs helyettes államtitkár a rendezvényen felolvasott köszöntõjében kifejtette: a rendelkezésre álló adatok alapján a közúti balesetek halálos áldozatainak száma tavaly is csökkent ugyan, azonban a javulás üteme lelassulni, megtorpanni látszik. A további elõrelépés érdekében új módszereket, megoldásokat kell keresni a még kihasználatlan lehetõségekkel is élve. A szakpolitikai kormányzat idén újabb korszakot nyit a balesetmegelõzésben, átfogó közlekedésfejlesztési és közlekedésbiztonsági programok elindítását, megvalósítását tervezi. El kell érni, hogy az évtized végére a közúti balesetek halálos áldozatainak száma a 2010-es mutatóhoz képest legalább a felére essen vissza Magyarországon.

Az alábbi térképen fekete jelzést kaptak a halálos, vagy rendkívül súlyos balesetek szempontjából magas kockázatú útszakaszok, pirosat a közepesen magas kockázatúak, narancssárgát a közepes kockázatúak, citromsárgát az közepesen alacsony kockázatúak és zöldet az alacsony kockázatú utak.

http://sensorproject.eu/material/see/Hungary_RM.pdf