A PSZÁF-nak kellene perelnie a bankokat
2011.08.17
Az ügyészségnek, vagy a PSZÁF-nak közérdekû keresetet kellene benyújtania a bíróságon a devizahiteleket nyújtó bankok ellen, amely nyomán újraszámolnák a kölcsönök feltételeit - ajánlja Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Az állam képviselõi könnyebben áttekinthetnék a hitelkonstrukciókat és független, köztük külföldi szakértõket is bevonhatnának a szerzõdések feltételeinek felülvizsgálatába. E megoldás további elõnye lenne az egyéni, vagy a pertársaságok indította eljárásokkal szemben, hogy a közérdekû perekben született ítéletek kiterjednének az összes érintett ügyfélre.

Réti szerint akár közérdekû eljárás indul, akár egyéni perek sokasága, tisztázni kell a hitelszerzõdések létrejöttének körülményeit, pénzügyi és jogi alapjait. Az ügyfelek a polgári törvénykönyv és a fogyasztóvédelmi szabályok alapján egyaránt kérhetnek jogorvoslatot.

A Fõvárosi Fõügyészség sajtóirodája szerint az ügyészség eddig nem indított közérdekû keresetet a devizahitel-szerzõdésekkel kapcsolatban, és ilyen kérelem nem is érkezett a szervezethez. A PSZÁF csak az általános szerzõdési feltételek miatt indított eljárásokat.