GKI: Lehetetlen lesz törleszteni 2015-ben!
2011.08.17
A lakosság 2015-ben esedékes hiteltörlesztési problémáit – az árfolyam-befagyasztás (árfolyam gát) mellett – a 2006-2008-ban népszerû lakástakarékpénztári (LTP) megtakarítással kombinált lakáshitelek konstrukciója is tovább súlyosbíthatja – figyelmeztet elemzésében a GKI.

Az LTP konstrukció lényege abban áll, hogy a jellemzõen 8 éves (96 hónapos) megtakarítási futamidõ végén a lakástakarékpénztárba befizetett (megtakarított) összeggel kerül betörlesztésre az addig változatlan (svájci frankban fennálló) összegû tõketartozás. Ez alatt a 8 év alatt az LTP havi befizetések mellett az adós csak kamatot, kezelési költséget fizet a tõketartozása után.

Példaként egy viszonylag nagy összegû, 80 ezer svájci frank hitelfelvétel esetében a 2007 januárjában számított LTP konstrukció teljes futamidõre számított törlesztõrészleteit mutatja be az elemzés. (240 hónap futamidõ, 4,1% kamatláb, 1,5% kezelési költség, devizavételi árfolyam 159 HUF/CHF, deviza eladási árfolyam 165 HUF/CHF)


Ekkor az elsõ törés a 96. hónapnál figyelhetõ meg, amikor betörlesztésre kerül az LTP megtakarítás (96 havi befizetés + 30 százalék állami támogatás + betéti kamat). A konstrukció részeként ezzel a megtakarítási összeggel közel azonos összegû LTP (forint-)hitel felvétele is történik, amely hitelösszeg szintén a tõke törlesztésére fordítódik. Az LTP hitel törlesztése kb. a 200. hónapnál ér véget, ekkor a törlesztõrészlet - jelen esetben - kb. a felére esik. Ez a konstrukció a \"sima\" annuitással befizetett összegnél a teljes futamidõ alatt kb. 1 millió forinttal került volna kevesebbe. Ezért is volt annyira népszerû a hitelfelvevõk között az említett 2006-2008 közötti idõszakban.

Ebben a három évben a háztartások devizában felvett ingatlanhitelei 1804 milliárd forintot tettek ki. A lakáskassza betétszerzõdések számának alakulásából kalkulálva, ennek kb. a felét teheti ki az LTP konstrukciók keretében megkötöttek állománya. Az ilyen típusú szerzõdéseket kb. 210 ezer háztartás köthetett.

4 év elteltével 2011-ben a helyzet a következõ: az eredetileg 90-100 ezer forintos sávban \"várt\" törlesztõrészlet (a hitel kamata + kezelési költség + LTP megtakarítás) most augusztusban már eléri és meghaladja a 120 ezer forintot, de ahogy látható, a neheze még hátra van. A 160 forintos árfolyamon felvett 80 ezer svájci frank hitel 12,8 millió forintot ért 4 évvel ezelõtt, ez mára 250 forintos árfolyamon számolva 20 millió forint lett. A tõketartozás tehát svájci frankban kifejezve a 96. hónapig nem változik, csak az utána fizetendõ kamat és kezelési költség, amit pedig az árfolyamváltozás emel jelenleg egyre magasabbra.

Minden a 96. hónapnál, a betörlesztéskori árfolyamon múlik. Ha akkor nagyon erõs lesz a svájci frank (pl. 260 forinton áll), akkor az addig forintban megtakarított LTP összegek annyira alacsonyak lesznek az akkori aktuális - forintban kifejezett - tõketartozáshoz képest, hogy a futamidõ végéig csak egy sokkal magasabb törlesztõrészlettel lehet majd \"lenullázni\" a hiteltartozást.

(Míg az eredeti kalkulációban egy 20 és egy 10 ezer forintos LTP megtakarítás - és aztán az LTP-hitel - 80 ezerrõl 30 ezer svájci frankra csökkentette volna a tõketartozást, addig 260 HUF/CHF árfolyam mellett ez már csak 45 ezer frankra csökken.)

Ez a törlesztõrészletek jelentõs ugrását eredményezi a 100. hónaptól. A 2. ábráról is leolvasható: 126,8 ezer forint/hó-ról 178,9 ezer forint/hó-ra, ami 41 százalékos emelkedést jelent majd (kék vonal). Ha nem számolunk az LTP hitel felvételével, akkor is csak némileg lesz alacsonyabb a törlesztõrészletek havi összege (bordó vonal).


Nem sokkal jobb a helyzet, ha 230 HUF/CHF árfolyamon számoljuk: ebben az esetben 115,6 ezer forintról 154,8 ezer forintra emelkedik a törlesztõrészlet.

Az ilyen konstrukcióban eladósodott háztartások számára gyakorlatilag az \"öngyilkossággal\" egyenlõ, ha még az árfolyamgát lehetõségével is élnek, ami egy 97 ezer forintos szintrõl 167 ezer forintra emeli fel a törlesztõrészleteket. Ez a törlesztõrészlet-emelkedés 230 forintos svájcifrank-árfolyamon is már 72 százalékos mértékû.

A jelenleg reálisan vártnál gyorsabb ütemben javuló hazai gazdasági teljesítmény, az államháztartás egyenlegének a következõ választások környékén is stabil helyzete és kilátásai mellett, azaz egy erõsen optimista változatban kialakuló 200 HUF/CHF árfolyam esetében is 25%-kal emelkednek majd a törlesztõrészletek 2015 januárjától. Árfolyam-gát választása esetén pedig 40%-kal.

Az elõzõ számítások eredményeit összefoglalva, a bemutatott LTP konstrukcióra vonatkozó, különbözõ svájci frank árfolyamokkal számolt - a törlesztés 100. hónapjától - várható törlesztõrészlet-növekedési változatok