Egyesül az Aranykorral az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár
2014.04.23
Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttgyûlése 2014. április 22-én minõsített többséggel arról döntött, hogy a pénztár 2014. június 30-án egyesül az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárral, ha az Aranykor küldöttgyûlése is megerõsíti azt. A pénztártagoknak a változás semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendõjük sincs.

AZ ING Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsa a tagok érdekét maximálisan szem elõtt tartva, megfontolva az esetleges kockázatokat és pénzügyi következményeket, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárral történõ egyesülést javasolta a küldöttgyûlésnek. A javaslatot a tagokat képviselõ küldöttek 2014. április 22-én minõsített többséggel elfogadták.

A döntés hátterében az áll, hogy a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. 2014. június 30-án megszünteti pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa mûködését. Az önkéntes nyugdíjpénztár az ING nevet csak addig használhatja, amíg az ING Pénztárszolgáltató Zrt.-vel kötött szerzõdés érvényben van.

A megoldásra két alternatíva merült fel: a más néven, de önálló pénztárként mûködés, valamint az egyesülés egy másik önkéntes nyugdíjpénztárral. Az alternatívák közötti döntést egy független tanácsadó cég elemzése is segítette, amely figyelembe vette a pénztár rövid és hosszú távú fenntarthatóságát, a közvetlen és közvetett pénzügyi hatásokat, az operatív szempontokat, valamint kockázatelemzést végzett a prudenciális és tagi érdekek figyelembe vételével.

A tagok érdekeit rövid és hosszú távon a legjobban szolgáló megoldásnak az egyesülés bizonyult. A meghívásos pályázatra beérkezett ajánlatok közül az Aranykor összességében kimagaslott a szolgáltatások és pénzügyi stabilitás szempontjából. A küldöttgyûlés az igazgatótanács javaslatát az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárral történõ egyesülésre elfogadta, ami azt jelenti, hogy 2014. július 1-tõl az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai az Aranykor tagjaivá válnak.

A tagoknak semmi teendõje, a változás nem jelent plusz költséget és adminisztrációs tennivaló sincs.

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár 1996-ban kezdte meg a mûködését. Kezelt vagyona 2013 végén 66,7 milliárd forint volt, taglétszáma pedig meghaladta a 82 ezret.