Így teljesítettek a befektetési alapok a bankbetétekhez képest
2014.04.28
Az idei évben a forintban jegyzett alapok közel 60 százaléka magasabb hozamot ért el, mint egy jó kamatot kínáló bankbetét - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzésébõl. Így bár az MNB alapkamat csökkentései a befektetési alapok számára is nehezítették a magas hozamok elérését, nem csalódtak azok, akik a betét helyett ezt a befektetési formát választották. Hogy melyek voltak a legjobb alapok, mi bizonyult jó befektetésnek? Erre is kitért a Bankmonitor.hu elemzése.

Az alapkamat csökkenése óta a pénzpiaci alapok hozama jelentõsen csökkent. Jelenleg csak az éllovas (Generáli Cash) jár épp 4% felett, de az élmezõny hozamai javában ez alatt találhatóak. A dobogó további fokain Pioneer és az AEGON pénzpiaci alapjai találhatóak (3,57% és 3,48%).

Kötvényalapok teljesítménye meg sem közelítette az elmúlt idõszakok két számjegyû hozamát. Viszont a hozamcsökkenéssel az egy számjegyû hozamok is vonzóakká válhattak. A dobogó felsõ fokán lévõ alap (Aberdeen Magyar Kötvény) 9,44% teljesítményével kitûnik a második és harmadik helyezet ERSTE alapok által teljesített majd 8%-tól.

Az abszolút hozamú alapok megõrizték a magasan két számjegyû hozamokat. Itt is kiemelkedik az elsõ Concorde Rubicon alap teljesítménye a maga 25,47%-ával. A széles körben elérhetõ alapok közül a Concorde Colombus 15,87%-ot teljesített, míg a dobogó harmadik fokán a Generáli IPO alapja található 14,55%-os hozammal.

A részvény alapoktól elvárjuk a két számjegyû hozamokat, amiket a legjobban teljesítõ alapok el is értek. A dobogó legfelsõ fokán álló OTP Klímaváltozás elmúlt egy éves teljesítménye 41,83%. Ne feledjük ez a részvényalap korábban egy elég nagy visszaesést szenvedett el, tehát van még hová emelkednie. Második és harmadik helyen lévõ alapok éves hozama 27,58% (Concorde Részvény) és 24,92% (OTP Trend).

Érdemes az év eleje óta elért hozamokra is egy pillantást vetnünk. A táblázatban szereplõ adatokat az év elején elérhetõ 3,5%-os bankbetéti kamat idõarányos részével (1,08%) hasonlítottuk össze. Fontos ez az érték, hiszen, fõként azért választunk egy kockázatosabb eszközt, hogy „megverjük a lekötött betéteket”. 

A legtöbb befektetési alap kategóriában az alapok többsége az év eleje óta jobb teljesítményt nyújtott, mint a kockázatmentes hozam. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kockázatos alapoktól elvárható a bankbetéti kamat túlteljesítése. Ezek alapján érdekes, hogy a kiegyensúlyozott vegyes alapok között a legnagyobb a felülteljesítõk aránya (86%). A részvényalapok „csak” a második legtöbb felülteljesítõ alap aránnyal büszkélkedhetnek. De jól teljesítettek a kötvény és abszolút hozamú alapok is: elõbbinek több mint 70%-a, míg utóbbi majd 70%-a teljesítette túl a kockázatmentes hozamot. A tõkevédett és a vegyes óvatos alapoknak is bõven 50%-a volt a kockázatmentes hozam felett! A pénzpiaci alapok közül egy sem volt 1,08% felett.

Befektetési alapot nem célszerû 3-4 hónapra vásárolni (leszámítva a pénzpiaci alapokat). Mindazonáltal érdekes megnézni, hogy az elmúlt egy évben legjobban teljesítõ alapok, milyen teljesítményt értek el az idei évben április 25-ig.

A korábban igen magas, bõven 10% feletti hozamok ugyan csökkentek, hiszen a befektetési alapokra is hat az alacsonyabb kamatszint, azonban az alapok jelentõs része továbbra is képes bankbetét feletti teljesítményt hozni.