Évente tízezres nagyságrendben történik vadgázolás az utakon!
2021.02.05

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint mintegy 15 ezer körülire tehető a vadgázolások száma a magyar utakon. Az elütött őzek száma 5 év alatt mintegy 30%-kal emelkedett. Útra tévedő nagyvaddal az év bármely szakaszában találkozhatunk, egy-egy ütközés a gépjárműben is jelentős károkat okozhat.

Adatok forrása: Országos Vadgazdálkodási Adattár

A vadveszélyes területeken, az utak mentén az illetékes vadásztársaságok vadveszélyre figyelmeztető táblákat helyeznek ki, ami annyit jelent, hogy a gépjármű vezetőjének úgy kell megválasztania a gépjármű sebességét, hogy a vad hirtelen felbukkanása esetén is el tudja kerülni az ütközést. Ez este, a vadak által sűrűn látogatott területen akár igen lassú, 20 km/órás sebességet is jelenthet. De még lassan közlekedve, sőt, akár álló autóba is belefuthat egy megijedt vad.

Ha bekövetkezik a vaddal történő ütközés, az közlekedési balesetnek számít. Érdemes ilyenkor hívni a rendőrséget, illetve értesíteni a helyileg illetékes vadásztársaságot. Fontos tudni, hogy a vadállomány az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, annak eltulajdonítása lopásnak minősül. Ha a vad nem pusztult el a balesetben és elhagyta a helyszínt, akkor készítsünk fényképeket a nyomokról és kérjük ezt az eljáró rendőrtől is.

A vadütközéssel kapcsolatos károk megtérítésére a Polgári Törvénykönyv „veszélyes üzemek találkozásával” kapcsolatos része az irányadó. A veszélyes üzemek találkozása esetén, amikor a baleset részvevői - a gépjármű vezetője, illetve a vad mozgásáért felelős illetékes vadásztársaság is - minden tőlük megkövetelhetőt megtettek a baleset elkerülésének érdekében, mindkét fél saját maga viseli a balesetben sérült javakban okozott károkat. A vadásztársaság a vadállományban esett kárt, a gépjárművezetője pedig a gépjárműben okozott kárt. A sofőr akkor tehető felelőssé a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett, a vadásztársaság pedig akkor, ha nem helyezett el vadveszélyre figyelmeztető táblát, de a nem megfelelően kihelyezett etetők, vadászati hajtás vagy éppen túlszaporulat is vezethet balesethez.

Vadütközés esetén a gépjárműben esett kárt a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjármű rendelkezett casco-biztosítással, azon belül is teljes körű cascoval. Emellett néhány biztosítónál elérhető a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mellé köthető úgynevezett vadkár-kiegészítő biztosítás is, amely megoldást jelenthet ilyen esetekben.