Megszületett a döntés: nem minden adósnak ajánlott az árfolyamgát
2011.08.19
A lejárat után az aktuális devizaárfolyamon kell törleszteni, a forint-gyûjtõszámlán összegyûlt tartozás törlesztése ezt maximum az árfolyamvédett idõszak utolsó részletének 15 százalékával dobhatja meg. Annak, aki az erõs svájci frank dacára ki tudja gazdálkodni a havi részletet, nem javasolja az árfolyamgátat a kormány – írja a Napi.hu.

A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés - maximum 36 hónapos idõszakra szóló - lejárta után a gyûjtõszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztõ összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási idõszak alatti utolsó törlesztõrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - olvasható a kormány.hu-n.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan megjelenõ rendelete elõírja, hogy nem terhelhetõ az ügyfélre közjegyzõi díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerzõdés-módosításért, illetve az az alapján tett tartozás elismerõ nyilatkozatért. A közjegyzõi munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelezõ pénzügyi intézmény köteles.

A kormány felhívja a devizaadósok figyelmét arra, hogy ha valaki képes fizetni a megnövekedett svájci frank árfolyam ellenére a törlesztõ részletet, annak mindenképpen jobb, ha az eredeti szerzõdési feltételek változatlansága mellett továbbra is törleszt.